Muhammed ismi ayetle çelişir mi?
- Peygamberimizin (asm) adını koyan dedesi ise... Ateistlerin şöyle bir iddiaları var:
- Muhammed'in ismini putperest / güneşperest dedesi Kâbede koyuyor. Kur'an, ''hamd yalnız Allah'a mahsustur'' der, ama ne hikmettir Muhammed'in anlamı ''hamd edilen kişi'' demektir" diyorlar.
- Muhammed ismi "hamd yalnız Allah'a mahsustur" ayeti ile çelişkili mi?
- Peygamberimizin (s.a.v) baba adı islamdan önceki dönemde nasıl Abdullah konuldu?
- Peygamberimizin (s.a.v) dedesi Abdülmuttalip putperest miydi?
- Eğer öyleyse Muhammed ismini nasıl bildi ve verdi?
Değerli kardeşimiz,
Rivayete göre, Efendimize (asm) dedesi ismini koymuştur.
Efendimiz (asm)'in Annesi Âmine, doğumdan sonra hemen kayınbabası Abdülmuttalib’e haber göndererek bir erkek torununun dünyaya geldiğini söyledi ve gelip O’nu görmesini istedi.
Abdülmuttalib geldiğinde Âmine, hamile iken gördüğü bir rüyada çocuğa “Ahmed” veya “Muhammed” adının verilmesinin söylendiğini hatırlattı. Abdülmuttalib çocuğu kucağına alarak Kâbe’ye götürdü, Allah’a şükretti ve O’na Muhammed adını verdi. (İbnü’l-Esîr, Üsdü’l-Ğabe, 1/21)
Peygamber Efendimiz (asm)'e ne ad koyduğunu dedesinden sordular. Şu cevabı verdi:
"Muhammed."
"Neden atalarından birinin ismini takmadın da bu ismi verdin?" dediler. Cevabı şu oldu:
"Allah'ın ve insanların onu övmelerini istediğim için." (bk. İbn Kesir, es-Siretu’n-nebeviye, 1/210; Asım Köksal, İslam Tarihi, Köksal Yayınları, 1/30)
Gerçekten, Kâinatın Efendisi Peygamberimiz (asm) Allah'ın, insanların ve meleklerin övgüsüne eşsiz bir surette mazhar olmuş dünya üzerinde tek şahsiyettir. Çünkü, o bu övgüye, bu alaka ve sevgiye ve bu hürmete layıktı. Bu medhi, bu muhabbeti eşsiz îmanı, ihlâs ve samimiyeti ve en güzel, en üstün ahlakıyla hak etmişti.
Sorudaki noktayı şöyle izah edebiliriz.
1) Dil uzmanlarının bildirdiğine göre, Araplarda “Muhammed” kelimesi bütün iyilikleri, güzellikleri kendinde toplamış olan varlıklar için kullanılır. Bu konuyu açıklayan cahiliye döneminde şiirler de vardır. (bk. İbn Kesir, a.g.y)
2) ”Hamd Allah’a mahsustur” ifadesinin manası şudur: “İster doğrudan, ister dolaylı olarak insanların eliyle yapılmış olsun, her türlü iyiliğin ve nimetin asıl sahibi Allah’tır ve bu sebeple de gerçekte bütün hamdler de ona aittir.”
3) Hamdin gerçek anlamda Allah’a mahsus olması, insanlar için de hamd ve teşekkür edilmeyeceği manasına gelmez. Nitekim, bir hadiste: “İnsanlara şükür / teşekkür etmeyen, Allah’a da şükretmez.” (Tirmizi, h. no: 1955) diye ifade edilmiştir.
- Keza, Gerçek anlamda rahmetin, şefkatin sahibi yalnız Allah’tır. Ancak, Allah Hz. Peygamber için de “rahim, reûf”/çok merhametli pek şefkatli vasıflarını kullanmıştır. (bk. Tevbe, 9/128)
- Hz. Peygamber (asm)'in babasının adı:
Cahiliye dönemi insanları çoğunluk itibariyle putperest ve müşrik olmalarına rağmen, İslamın da kabul edeceği itikadi, ameli bir çok güzellikleri de devam ettirmişlerdir.
İslamın zuhuru sırasında bu müsbet yaşantıyı sergileyen bir çok insan vardı. Bunlara "Hanifler" denilmekteydi. Peygamberimiz (asm)'in dedesi de bu hanifler arasında idi.
Bu nedenle Abdulmuttalib’in oğluna/Peygamber Efendimizin (asm) babasına Abdullah ismini koyması garipsenecek bir durum değildir. Çünkü Hanifler, Hz. İbrahim aleyhisselamın Hanif Dininden geriye kalan hak / doğru bilgilerle Allah'ı biliyorlar ve bazı ibadetleri de yapıyorlardı.
Ayrıca aynı dönemde Abdullah ismini taşıyan birçok kimse bulunmaktaydı.
İlave bilgi için tıklayınız:
-
-
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Peygamberimizin (asm) ismini kim koymuştur?
- Muhammed isminin manası nedir? Bu ismi ilk olarak Peygamberimiz (asm) mi kullanmıştır?
- Peygamberimiz'in annesinin, babasının, dedesinin ve amcalarının imanı hakkında bilgi verir misiniz?
- PEYGAMBERİMİZ DEDESİ ABDÜLMUTTALİB`İN HİMÂYESİNDE
- RESÛL-İ EKREM EFENDİMİZİN DÜNYAYA TEŞRİFLERİ SIRASINDA NELER YAŞANDI?
- Peygamberimiz (s.a.v.)'in dedesi Abdulmuttalib'in cahiliye döneminde ahlakı ve yaşantısı nasıldı?
- Hz. Muhammed'in doğduğu Arabistan nasıldı?
- Hz. Muhammed'in ecdadı Hanif dinlerini nasıl muhafaza etmişler?
- RESÛL-İ EKREM EFENDİMİZ'İN PÂK NESEBLERİ
- Peygamberimiz (s.a.v.)'in doğumu sırasında yanında bulunanlar tarafından müşahede edilen olağanüstülükler nelerdir?