Allah'ın kanunları değişmezse, bazı ayetlerin değişmesi bir çelişki değil midir?
- Kur'anda hiçbir çelişki yoktur biliyorum, fakat okuduğum iki ayet benim aklımda çelişki oluşturdu:
1. Ahzab suresi 62. Ayet:
"Allah'ın önceden geçenler hakkındaki kanunu budur. Allah'ın kanununda asla bir değişiklik bulamazsın."
2. Nahl suresi 101. ayet:
"Biz bir âyetin yerine başka bir âyeti getirdiğimiz zaman -ki Allah, neyi indireceğini çok iyi bilir- «Sen ancak bir iftiracısın» dediler. Hayır; onların çoğu bilmezler."
Değerli kardeşimiz,
- Ahzab, 62. ayette yer alan: “Allah'ın önceden geçenler hakkındaki kanunu budur. Allah'ın kanununda asla bir değişiklik bulamazsın.” mealindeki ifadede kastedilen, Kur’an ayetleri değil, kâinatta cari olan kanunlardır.
Güneş değişmez, ay değişmez, gece-gündüz değişmez, hayat-ölüm değişmez. Daha önceki inkârcıların başına musibetlerin gelmesi, onların azaba uğratılması gibi ilahi prensipler de değişmez, demektir.
- Nahl suresinin 101. ayetinde ise, Kur’an’ın bazı hükümlerinin ilahî hikmet doğrultusunda değişeceğine işaret edilmiştir. Dolayısıyla bu iki ayet arasında bir çelişki yoktur.
- Özetle, Ahzab suresinin ilgili ayetinde bir uyarı yapılmakta ve inkârcılara tarihten ibret almaları konusunda ders çıkarmaları tavsiye edilmekte ve onlara âdeta şöyle hitap edilmektedir:
“Ey inkârcılar! Tarih boyunca peygamberleri yalanlayanların başlarına gelenler, sizin de başlarınıza gelecektir. Bunda şüphe yoktur. Sosyoloji kanunlarını, şer’i/Kur’anî kanunlarla karıştırmamak gerekir. Kur’an’ın hükümlerinde (Nahl, 16/101’de belirtildiği gibi) bazen nesih yoluyla değişiklik olabilir. Fakat sosyoloji kanunları ontolojik kanunları gibi prensip olarak değişmez.” (krş. Razi, ilgili ayetin tefsiri)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Feth suresi, 23. ayet: "Allah'ın kanununda asla bir değişiklik bulamazsın." Bu ayeti açıklar mısınız?
- Peygamberimiz okuma yazma bilmiyorsa, cennet kapısında yazanı nasıl okudu?
- "Allah'ın sözlerini değiştirebilecek hiçbir kuvvet yoktur."(Enam, 6/34) ayeti ile "Biz bir ayetin hükmünü diğer bir ayetle değiştirirsek."(Bakara, 2/106) ayeti bir çelişki değil midir?
- Nahl Süresi 101. ayeti açıklar mısınız?
- İLÂHİ KANUN
- Âdetullah / sünnetullah kanunu nedir?
- Allah?ın kanununda asla bir değişiklik bulamazsın (Fetih 23) ayetini açıklar mısınız?
- SÜNNETULLAH
- "Allah'ın kelimelerini değiştirebilecek yoktur." (Enam, 6/115) gibi ayetlere bakarak, Hristiyanlar kendi kitaplarının orijinal olduğunu söylüyolar. Cevap olarak ne söylemeliyiz?
- Bakara 106’da değişiklikler olabilir denildiği halde, Fetih 23, Fatır 43’de ise Allah’ın kanununda değişiklik olamaz denilmesi, ayetler arasında bir çelişki anlamına mı gelir?