Hz. Adem'in burada yaratılıp, önce cennete oradan da dünyaya gönderimesinin hikmeti nedir?

Tarih: 21.03.2014 - 09:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bazı kaynaklarda Hz. Âdem'in dünyada yaratıldığı, daha sonra cennete alındığı ve yasak ağaç olayından sonra Hz. Havva ile birlikte tekrar dünyaya gönderildiği yazıyor. Burada kafama takılan konu, yeryüzünde halife olarak yaratılan biri neden sonra cennete alınır ve tekrar yeryüzüne gönderilir.

- Burada cennete alınma olayının hikmeti nedir?
- Amaç bir sınavsa bu sınav yeryüzünde verilemez miydi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

“Hz. Âdem'in dünyada yaratılıp sonra cennete konulup, sonra tekrar dünyaya gönderilmesinin hikmetine” dair şunlar söylenebilir:

- Allah Hz. Âdem’i topraktan yaratmıştır. Toprak ise yeryüzündedir. Demek ki Hz. Âdem’in yeryüzünde yaratıldığına kesin nazarıyla bakılmalıdır.   

- Hz. Âdem’in cennete götürülmesine gelince, onun ve soyunun aslında cennet için yaratıldığını, asıl yurtlarının cennet olduğunu, bu yurttan mahrum kalmanın ise insanların kendi iradeleriyle yapacakları isyanlara bağlı olduğunu göstermeye yönelik uygulamalı bir hakikattir.

- Bununla beraber denilebilir ki, Hz. Âdem’in cennete yerleşmesi, sonra da ağaçtan yemesi, sonra tövbe edip günahından pişman olması, sonra da Allah tarafından affedilmesi, sonra da yeryüzüne yerleşip çoluk-çocuk sahibi olması ve peygamber olarak görevlendirilmesinin önemli hikmetlerinden biri, onu bu pratik hayatıyla kendi çocuklarına bir canlı örnek yapılmasıdır.

İnsanoğlu, bu sayede, en büyük düşmanı olan şeytanı tanımış, Allah’a karşı gelmenin cezasının (imanlı olanlar için bir süreliğine, inkarcılar için süresiz) cennetten mahrum olacağını, insanın isyan ederek nefsani istek ve arzularına tabi olmasının büyük bir hata olacağını, ancak tövbe kapısının açık olduğu, bu kapıdan girmekle Allah tarafından affedileceğini, asıl vatanı cennet olduğunu, bunun böyle olması sonsuz rahmetin bir tecellisi ve nihayetsiz ihsan ve ikramların bir sonucu olduğunu öğrenmiştir.

Âdeta mükâfat yeri olan cenneti gördükten sonra, sıkıntılarıyla cehennemin sıkıntılarından haber veren bu dünya hayatını görmekle ahiretin her iki menzili hakkında fikir sahibi olmuştur.

Artık “Bezm-i Elestü”de Allah’ın rablığını kabul eden insanların bizzat pratiğini de ataları Hz. Âdem’in bu tecrübesinden yakinen öğrenmiştir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun