İnsanların kusurlarını gizlemek gerekirken, Allah neden peygamberlerin zellelerini ortaya çıkarıyor?

Tarih: 28.06.2013 - 09:08 | Güncelleme:

Soru Detayı

- İnsanın şeyhi veya üstadı bir kusurunu görse, bütün dünyaya, hatta adi insanlara da anlatır mı? Galiba hayır diyeceksiniz.

- Peki Allah o âli makamda olan nebi ve resullerin kusur bilinen bazı davranışları Kur'an-ı Kerim gibi âli kitabında zikrediyor. Halbuki nübüvvet talim için tahkir etmeye layık değil. O vehim ile nasıl o makamlardan feyiz alınır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Peygamberler, Allah’ın, insanlara kendi içlerinden gönderdiği özel ve seçkin insanlardır. Peygamberlerin melek veya başka bir varlık değil de insanlardan seçilmiş olması, dini emirlere muhatap olacak kimsenin örnek alması için en isabetli yoldur.

Ayrıca bilindiği gibi birçok özelliklerinin yanında peygamberler ismet sıfatına sahip insanlardır. Yani günah ve kusur işlemezler. Fakat insan olmaları hasebince, ilahi vasıflarının olmadığına da işaret etmek amacıyla, bazı tasarrufları olur ki, bunlara küçük hata anlamında "zelle" adı verilmektedir.

Allah Teala Kur’an’da bütün yönleri ile peygamberlerin davranışlarını gözler önüne sererek, hem insani boyutlarını hem de seçkin vasıflarını insanlara göstermektedir. Bu, ayıbın ve kusurun izhar edilmesi olmayıp insanların örnek alacakları peygamberleri daha yakından tanımaları için ilahi bir lütuftan başkası değildir.

Kaldı ki şeyhlik veya başka makamlarda olan insanların bazı tasarrufları ile Yüce Allah’ın tasarruflarını bir tutmak hiç de doğru bir tutum değildir. Allah’ın hiçbir emir ve yasağında hiçbir insan veya varlık için abeslik ya da çelişebilirlik söz konusu değildir.

İnsan aklı, ilahi kudret ve hikmeti ve de bütün İslami değerleri ve bilgileri bir bütünlük içerisinde değerlendirmediği takdirde, ilahi tasarrufları anlamlandırmada zorluk çekebilir. Bu durum ilahi tasarrufların noksanlığından değil, insan aklının zafiyetinden kaynaklanabilmektedir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun