"Biz, mutlaka sizi biraz korku ile ... deneriz. Sen sabredenleri müjdele!" (Bakara, 2/155) ayetini açıklar mısınız?
Değerli kardeşimiz,
"Biz mutlaka sizi biraz korku ile biraz açlık ile yahut mala, cana veya ürünlere gelecek noksanlıkla deneriz. Sen sabredenleri müjdele!" (Bakara, 2/155)
Kısaca, ey iman edenler! Sabır ve namazla yardım isteyiniz. Çünkü biz, peygambere tabi olup, olmayanı seçmek ve o nimeti tamamlamak üzere sizi korkudan, açlıktan, mallar, canlar ve ürünlerin eksikliğinden az bir şeye uğratacağız ve böyle bazı sıkıntılarla imtihan edeceğiz. Ahirette: "Onlar için hiçbir korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir." (Âl-i İmrân, 3/170) sırrına ermeniz için, dünyada biraz bu sıkıntıları tadacaksınız.
Düşmanların hücumu korkusu, kıtlık ve darlıktan dolayı açlık, savaş ve savaş masrafları dolayısıyle mal ve can eksikliği, kazanç ve evlat eksikliği cinsinden herhalde biraz bir şey ile imtihan edileceksiniz. Bu mutlak ifade içinde bu âyet, İslâm dininde farz kılınacak olan bazı hükümlere ve sorumluluklara bile işaret etmektedir.
Korku Allah korkusuna, açlık Ramazan orucuna, mal eksikliği zekata, can eksikliği cihada, şehitliğe ve hastalığa; ürün eksikliği, evlat eksikliği kazanç zayiine işarettir.
(Elmalılı M. Hamdi YAZIR, Kur'an Tefsiri)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bela ve musibetlerin nedeni nedir? Bakara suresi 155 ve Şura süresi 30. ayetlerini açıklar mısınız?
- Biz mutlaka sizi biraz korku ile, biraz açlık ile, yahut mala, cana veya ürünlere gelecek noksanlıkla deneriz. Sen sabredenleri müjdele! (Bakara 155) ayetini açıklar mısınız?
- Kişi daima en sevdiği ile mi imtihan edilir?
- Şura suresi 30. ayeti açıklar mısınız? Bu ayette, başımıza ne gelirse kendi günahımızdan olduğu belirtiliyor. Peygamberimizin başına gelen musibetler nasıl değerlendirilir?
- İşlerimizin yolunda gitmemesini nasıl değerlendirmeliyiz? İmtihan mı, ceza mı, kendi hatamız mı?
- Alerji kusursuz yaratılışla çelişki midir?
- Korkularımız imtihan vesilesi olur mu?
- Dindar için, dünya neden sıkıcı?
- Allah’ın izni olmayınca hiçbir musibet isabet etmez! Her kim de Allah’a iman ederse, O onun kalbine hidayet verir...”(Teğabun, 64/11) ayetine göre, musibetlerden sonra imanımızı artırmak nasıl olur?
- İçyüzünü anlayamadığımız konularda nasıl sabrederiz?