İslama muhalif yaşayan veya ilişki kurulunca sürekli zarar görülen akrabalarımıza karşı tutumumuz ne olmalıdır?
KÖTÜ AKRABA İLE İLİŞKİ
Akrabaları görüp gözetmek İslam`ın en büyük vecibelerinden. Ancak İslama muhalif yaşayan veya ilişki kurulunca sürekli zarar görülen akrabalarımıza karşı tutumumuz ne olmalıdır?
Kur`ân-ı Kerîm ve Sünnet-i seniyye`de akrabayâ karşı iyilik yapmamızı isteyen emirler, ahlâksız, ya da dinsiz olan akrabayı ayırmamıştır. Kişinin sosyal güvenliğini, yani asgarî şartlarda insanca yaşayabilmesini temin edecek maddi yardım, ona öncelikle yakınları tarafından verilmeli ve dinine bakmadan el tutulmalıdır. Verenin kültür seviyesi müsaitse, vermesinin ve ilgilenmesinin ardından ona bazı gerçekleri duyurmalı, yani tebliğ görevini yapmalıdır. Kültür seviyeleri elverişli değilse, yani ilgilenilecek akraba ve çoluk çocuğu, kendilerini daha aydın ve sosyal statülerini daha yüksek görüyor, diğeri ve çoluk çocuğu da onların karşısında eziklik hissediyor ve etkileyen değil de etkilenen durumuna düsüyorsa, o takdirde maddî yardım ve el tutmanın dışındaki sohbet türü ilişkileri asgariye indirmeli, kısa görüşmeler ve selamlaşmalarla bitirmeli, mümkünse maddî yardımlarını almamalı, verebiliyorsa vermeli ve tebliğini onlara, kıramayacakları bir kişi kanalıyla ulaştırmalıdır. (Allah`u a`lem)
BENZER SORULAR
- İnanmayan anne baba ve akrabalarımıza karşı tutumumuz ve sevgimiz nasıl olmalıdır?
- İnanmayan akrabalara tutumumuz nasıl olmalı?
- Sılayırahim hangi akrabalar için geçerlidir?
- Büyüklere ve mukaddes şeylere karşı saygı konusunda detaylı bilgi verir misiniz?
- Durumu musait olmayan eşlerin kendi ailesine maddi yardım yapması gerekir mi? Ya da bu tür durumlarda ne yapmak gerekir?
- Mürted, dinden çıkan anne ve babaya iyilik yapmak haram mı?
- HISIM, HISIMLIK
- Nisa suresi 8. ayete göre, yakınlara, yetimlere ve fakirlere de mirastan pay vermek gerekir mi?
- SILA-İ RAHİM (Sılayırahim)
- YAKINLARI ZIYARET