Resûl ve Nebî Ne Demektir?
Kendisine müstakil bir din ve kitab verilen peygamberlere Resûl, müstakil bir din ve kitab sâhibi olmayıp kendinden önceki bir peygamberin kitabına uygun hareket etmekle vazifeli peygamberlere de Nebî adı verilir. Bu tanımlamalar eğitim ve öğretimde kolaylık olması için yapılmış ilmihal bilgisi olarak değerlendirilebilir. Bununla beraber Kur'ân'daki anlatıma bakıldığı zaman Nûh, İbrâhim, İsmâil, Mûsâ, Hârûn, Îsâ ve Muhammed (a.s.m) hem resul hem nebî olarak nitelendirilmiş, böylece nebî ile resul arasında bir farkın bulunmadığına işaret edilmiştir.
Detay için tıklayınız:
RASÛL | Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt
olun
BENZER SORULAR
- KADİYÂNİLİK
- NEBİ
- Allah neden Kur'an-ı Kerim'i en son göndermiştir?
- SEMAVÎ DİN
- Peygamberimiz'den önce yaşamış peygamberlerin, tarihte yaşadıklarına dair Kur'an ve Peygamberimiz'den başka delil yok mu?
- Hz. Nuh'un karısı ve Kenan adındaki oğlu helak mı oldular?
- Peygamber Efendimiz (sav)'in Kur'an'ın açıklayıcısı olduğuna dair ayetler var mıdır?
- Ezan okunurken dinlemek, ezan lafızlarını tekrarlamak, ezana saygı göstermek hakkında bilgi verir misiniz?
- Cebrail aleyhisselamın isimleri nelerdir?
- Peygamberimiz, kendi döneminde yaşayan Hristiyanlara İncil'in tahrif olduğunu anlatmış mıdır?
Yorumlar
Merhaba, bu bilgi hangi kaynaktan alındı acaba? Kuran-ı Kerim'e inanıyorsanız neden Kurana uymayan bilgiler doğruymuş giib yazılıyor.
Yukarıdaki bilgiye göre örnek olarak Hz İsa Nebi değildir. Meryem 30 öyle demiyor ama. Kura-ı Kerim'den tanımı çok basit 2 kelimenin bile tanımını yapamayacak kadar uzaklaştık?!?!?
Cevabın altındaki linkte bahsettiğiniz hususlara değinilmiştir.
Kendisine müstakil bir din ve kitab verilen peyamberlere Resûl, müstakil bir din ve kitab sâhibi olmayıp kendinden önceki bir peygamberin kitabına uygun hareket etmekle vazifeli peygamberlere de Nebî adı verilir.
Yukarıdaki görüşler kitaplara hangi vesile ile ve hangi süreci yaşayarak girdi bilmem ama tamamen kur ana aykırıdır. Belki Abbasi veya emevi döneminde saraya ve ulemaya yanaşan Yahudilerin marifeti olabilir.
Müstakil bir din, gönderilen nebi veya resullere göre verilmez bu konuda Şura 13. Ayet çok net ve yoruma açık değil ‘’ Allah dinden Nuh'a tavsiye buyurduğu şeyi sizin için de bir kanun yaptı ve (Ey Muhammed!) sana vahyettiğimizi, İbrahim'e, Musa'ya ve İsa'ya tavsiye buyurduğumuzu da şeriat kıldı. Şöyle ki: Dini doğru tutun ve onda ayrılığa düşmeyin. Fakat senin kendilerini davet ettiğin şey, müşriklere ağır geldi. Allah dilediğini kendine seçer ve kendisine yöneleni de doğru yola iletir.. (elmalı meali)
Allah c.c daha ne desin? Nuh a ne verdi ise diğer nebilerede Muhammed a.s a da aynı dini vermiş.
Yine nebi nin tanımı da tamamen Kur andan uzak. Allah Tüm nebilere kitap verdiğini ayetinde belirtiyor. En am 84 te İbrahim a.s a hitaben
Ona İshak'ı ve Yakup'u verdik, hepsine de doğru yolu ihsan ettik. Daha önce Nuh'u ve soyundan Davud'u, Süleyman'ı, Eyyub'u, Yusuf'u, Musa'yı ve Harun'u doğru yola sevketmiştik ve biz, iyilik edenleri böylece mükafatlandırırız. der Yine 85-86 . Ayetlerde Zekeriya, Yahya, İsa ve İlyas; bunların hepsi salihlerdendi. İsmail'i, Elyesa'ı, Yunus'u, Lut'u; bunlardan her birini çağdaşlarından üstün kıldık.
Buyurduktan sonra 89. Ayette ise ‘’ Bunlar, kendilerine kitap, hikmet ve nebilik verdiklerimizdir. Eğer münkirler, sana da vahyettiğimiz bu gerçeklere inanmazlarsa, şunu bilsinler ki, onların yerine bunları inkâr etmeyecek bir toplum getiririz. ‘’Şeklinde açıkça hepsine kitap vehikmet ve nebilik verildiği vurgulanıyor.
Anlam itibari ile Nebi kelime köklerine göre İsmi fail olması bakımından Haber veren anlamında. İsmi meful olması bakımından da ‘’değeri yüceltilmiş’’ anlamındadır ki Nebilik bu veçhesi ile açıkça bir makamdır. Nebilere gönderilen vahyi insanlara aktarması ise görevdir ki bu da Resulluktür. Yani her nebi aynı zamanda Resuldür. Türkçemize bile geçmiş olan kelime irsaliye taşınan bilgi veya emtia anlamına gelir.
Lütfen kimin görüşü olduğuna bakmaksızın bu yanlışları düzeltin. Vebal altındasınız. Zira islam ın öncesi olmayan bir din olarak aktarlması ehli kitabı tamamen kur ana kayıtsız kılmaktadır. Zira kendilerine inan kitabı tasdik eden müheymin olan yani koyuyan kur ana dönüp bakmamaktadırlar.