ÂMİN
Öyle olsun, duamızı kabul et, çok doğru anlamında dualardan sonra söylenen söz. Özellikle namazda fâtihanın bitiminden sonra söylenmektedir. Arapça'da isim-fiil olarak kabul edilen kelimelerdendir. Kelimenin İbranice olduğu kânaatleri vardır. Zira aynı kelimeyi "amen" şeklinde kullanan Yahudi ve Hristiyanlar bunun Süryânîce "âmin" kelimesinden geldiğini ifade etmektedirler. Bu kelime namazda zikredilmekte ise de, Kur'an'dan olmadığı bilinmektedir. Hz. Peygamber (s.a.s.) ise, namaz'da Fatiha Suresi'nin okunması bittikten sonra "âmin" denmesini özellikle emretmiştir. Şöyle ki: "İmam, Fatiha'yı tamamlayıp âmin dedikten sonra siz de ."âmin" deyiniz. Kimin bu sırada "âmin" demesi meleklerin o anda "âmin" deyişi ile aynı ana rastlarsa geçmiş günahları affolunur. " (Müslim, K. Salat, 72; Ebû Dâvud, Salat, 167-168; Tirmizî, Mevâkîttü's-Salat, 116).
Bu hadislere göre namaz'da Fatiha'dan sonra "âmin" demek sünnettir. İmam-ı A'zam'a göre "âmin" gerek imam ve gerekse cemaat tarafından hafiyyen (sessizce); imam-ı Şâfiî ve Ahmed b. Hanbel'e göre açık ve imamla birlikte söylenmesi sünnettir. (Sünen-i Ebû Dâvud Tercüme ve Şerhi, İstanbul 1988, III, 470-474).
Ahmed AĞIRAKÇA
BENZER SORULAR
- Duaların sonunda "amin" mi denir yoksa "amen" mi denir? Birçok tanıdığım "amen" diyor. Ben "amen" diye Hristiyanlar diyor diye biliyorum; "amen" ne demektir?
- Namazlarda Fatiha okunduktan sonra sesli mi, sessiz mi amin demek gerekir?
- Namazda her "âmin" diyenin günahları bağışlanır mı?
- Cemaatle namaz kılan bir kadın, Fatiha'nın sonunda sesli olarak âmin dyebilir mi?
- Ezoterim nedir? İslamda yeri var mıdır?
- Kur'an dinlerken, "amin" diyebilir miyiz?
- Peygamberimizin, cuma hutbesi sırasında Cebrail’in yaptığı üç duaya amin dediği söyleniyor; bu dualar nedir?
- Fatiha'nın ve surelerin başında geçen besmele Kuran'dan ayet midir?
- "Amenerresulü" okunurken, her dua ayetinin sonunda amin demek uygun mudur?
- KIRAAT (Namazda Kur'an okumak)