"Her kim Muharrem'in 9. ve 10. günü ya da 10. ve 11. günlerini oruçlu geçirirse iki yıl ibadet etmiş olur; her kim bunu duyurursa seksen yıl ibadet etmiş olur." hadis midir?
Değerli kardeşimiz,
“Bu bilgiyi yirmi kişiye haber verirse, seksen yıl ibadet etmiş gibi olur." sözü hadis değildir. Bu gibi ifadelerin üzerindeki abartılar da bunların hadis olmadığının bir belgesidir.
Bununla beraber, sahih hadis kaynaklarında da soruda geçen anlamda böyle bir rivayete rastlayamadık. Ramazan orucu gibi farz bir oruç için söz konusu olmayan böyle bir sevap, sünnet olan Aşure orucu için söz konusu olması düşünülemez.
Aşure gününün fazileti hakkında şu hadis-i şerife bakılabilir:
Ebu Katade anlatıyor: Hz. Peygamber şöyle buyurdu:
“... Arefe günü tutulan orucun bir sene önce ve bir sonraki günahlara kefaret olacağını Allah’tan ümit ediyorum. Aşure günü orucunun da bir sene önceki günahlara kefaret olacağını Allah’tan ümit ediyorum.” (Müslim, Sıyam, 196).
Abdullah b. Abbas anlatıyor:
Hz. Peygamber (asm) Aşure günü oruç tutup ve insanlara da o gün aruç tutmayı emredince, "O gün Yahudi ve Hristiyanlar tarafından büyük bir gün olarak kabul edildiğini" söylediler. Bunun üzerine Peygamberimiz:
“Gelecek yıl inşallah dokuzuncu günü (de) tutacağız." diye buyurdu. Fakat bir yıl sonraya kavuşmadan vefat etti. Diğer bir rivayette ise,
“Eğer gelecek yıla ulaşırsam, mutlaka dokuzuncu günü(de) tutacağım." ifadesi yer almaktadır (Müslim, Sıyam, 133-134).
Ahmed b. Hanbe’in İbn Abbas’tan naklettiğine göre, Resulullah (asm) şöyle buyurdu:
“Aşure günü orucunu tutun, fakat -Aşure gününden bir gün önce veya bir gün sonra da (9-10. veya 10-11. günü) oruç tutmak suretiyle- Yahudilere muhalefet edin.” (bk. İbn Hacer, 4/245).
Bazı rivayetlerde ise Hz. Peygamber (asm), bir öncesine ve bir sonrasına ilave ederek üç gün oruç tutulmasını tavsiye etmiştir. (Müttekî, Kenzü’l-ummâl, VIII, 570)
Bu nedenle aşure günü oruç tutulurken önemli olan aşure gününü yalnız tutmamaktır. Bir önceki veya sonraki günü ilaveyle iki gün oruç tutulabileceği gibi her ikisini de ilave ederek üç gün de tutulabilir. (krş. İbn Hacer, 4/246)
Şu da bilinmelidir ki, Ramazan orucu farz kılınınca Hz. Peygamber (asm), isteyenlerin aşura orucu tutup isteyenlerin tutmayabileceğini belirtmiştir. (Buhari, Savm, 69; Müslim, Sıyam, 113-126)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Muharrem ayında hangi gün oruç tutmalıyız?
- TEBÜK GAZÂSI
- Oruç tutan ama akrabayla ilişkiyi kesen nereye gider?
- "İstiyorum ki ben oruçlu iken ecelim gelsin." anlamında bir hadis var mıdır?
- Abdestli yatan kimseye, bir melek sabaha kadar, "Yâ Rabbî! Bu kulunu affet." diye dua eder mi?
- Müminin / Müslümanın bir günü nasıl olmalıdır? Peygamber Efendimiz'in bir günü nasıldı?
- HACCIN FARZ KILINMASI, HZ. EBU BEKİR'İN HAC EMİRİ TAYİN EDİLMESİ
- PEYGAMBERİMİZİN SON GÜNÜ VE VEFATI
- EN YAKINLARININ LİSÂNINDAN RESÛLULLAHIN SON GÜNLERİ
- PEYGAMBERİMİZİN BİZANS'A KARŞI ÜSÂME ORDUSUNUN HAZIRLANMASI EMRİ