Kertenkelenin Hz. İbrahim'in ateşine üflemesi ve Peygamberimiz'in onun öldürülmesini emretmesi konusunu açıklar mısınız?
"Aişe’nin yanına girmiştim. Odasında yere konulmuş bir mızrak gördüm. 'Ey müminlerin annesi! Bununla ne yapıyorsun?' diye sordum. Şu cevabı verdi: 'Biz bununla şu kelerleri öldürüyoruz. Çünkü Resûlullah bize bildirdi ki, İbrahim ateşe atıldığı zaman yerdeki bütün hayvanlar ateşin sönmesine katıldı, sadece keler katılmadı. Dahası o, ateşi yanması için üflüyordu. Bu sebeple pegamber bunun öldürülmesini emir buyurdu.' "(İbn-i Mace,3231)
Değerli kardeşimiz,
Fâkih bin el-Müğîre'nin âzadlı cariyesi Sâibe (r. anha)'dan rivayet edildiğine göre: Kendisi bir kere Âişe (r. anhâ)'nın yanına girmiş ve odasında bir tarafa konulmuş bir mızrak görmüş. Bunun üzerine (Hz. Âişe'ye):
"Ey mü'minlerin anası! Sen bu mızrakla ne yapıyorsun?" diye sormuş. Âişe (r. anhâ) da "Biz bununla alaca kelerleri öldürüyoruz. Çünkü İbrahim (Peygamber) ateşe atıldığı zaman alaca kelerler hâriç, yer yüzünde olan bütün hayvanların o ateşi söndürdüklerini, fakat alaca kelerlerin İbrahim aleyhine (ateşe) üfürdüğünü Allah'ın Peygamberi (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) bize haber verdi. Sonra Resûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) alaca keleri öldürmeyi emretti." (İbn Mâce, Sayd 12)
Başka bir rivayette de şöyle buyurulmuştur:
"Kim keleri ilk darbede öldürürse ona yüz sevap yazılır. İkinci vuruşta öldürürse daha az kazanır. Üçüncü vuruşta ise bundan da az sevap kazanır." (Müslim, Selam, 147; Ebu Davud, Edeb 175; Tirmizî, Ahkâm 1)
Bu ve benzeri hadis rivayetlerini, zarar verecek hayvanları öldürmenin caiz olduğu şeklinde anlamak gerekir. Yoksa bu tür hayvanları her yerde öldürün anlamında değildir.
Resulullah (asm) haşeratın çoğundan ayrı olarak, zarar verenlere fasık demiştir. Alimler, kelerin bu grupta olduğunda görüş birliğindedir.
"Kelerin bir vuruşta öldürülmesinin daha çok sevap olması" eziyet vermeden ölmesini sağlamak içindir. Zîra hayvan ikinci darbeyi almadan yaralı olarak kaçabilir; bu da bir canlının eziyet görmesine neden olur.
Buna göre insanlara zarar vermeyen hayvanları öldürmek caiz olmaz. (bk. Kütüb-i Sitte, Prof. Dr. İbrahim Canan).
Hadislerde alaca kelere fasıkcık sıfatı verilmiştir. Fasıklığın lügat manası, çıkmaktır. Alaca keler, fazla zarar vermek ve eziyet etmekle diğer bir çok hayvanın karekterinden ve huyundan ayrıldığı, çıktığı için ona bu sıfat takılmıştır. Alaca keler, İbrahim (as)'in ateşine üfürmekle, insan nesline karşı beslediği düşmanlığı ve kini açığa vurmuştur.
Hayvanlarda akıl yok. Fakat; 1. His, 2. Sevk ve şevk duyguları, 3. Cüz-i bir cüz-i iradeleri vardır.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kertenkele öldürmek sevap mı? Kertenkele insana zarar veren bir hayvan değildir, neden öldürülmesi sevaptır?
- Hz. İbrahim, neden oğlu olursa onu Allah'a kurban etmeyi adamış?
- "Kiminiz kiminize düşman olarak, hepiniz oradan inin." (Tâhâ, 20/123) ayetine göre şeytanın da cennette olduğu anlaşılmıyor mu?
- “Babasına yemin ederim ki doğru söylüyorsa kurtuldu. Babasına yemin ederim ki, doğru söylüyorsa Cennete girdi” hadisini nasıl anlamak gerekir? Baba üzerine yemin etmek caiz midir?
- Neml suresi 21. ayete göre hayvanlara ölüm cezası verilebilir mi?
- Kertenkele / keler, Arap tavşanı ve kirpi eti helal mi?
- Kertenkele günahkar mıdır?
- Şanlıurfa'daki Balıklı Göl, Hz. İbrahim'in ateşe atıldığı yer midir?
- Eti yenen ve yenmeyen hayvanlar nelerdir, penguen eti yenir mi?
- Hasbunallah duasını yüz defa okumakla ilgili hadis var mı?