Doğumdan sonraki lohusalık döneminde "al basması" diye bir şey var mıdır? Lohusa kadınlara cinler saldırırmış ve onu öldürürmüş; böyle bir şey var mı, var ise tedbiri nedir?
Soru Detayı
Kadın doğum yaptıktan sonra yani lohusa halinde iken kadını yalnız bırakmazlar; lohusalık geçene kadar yanında birisi durmaya çalışır? İşte halk arasında "al basması" tabiri ile lohusa kadınlara cin saldırırmış ve onu öldürürmüş.Hatta halk arasında böyle vakaların olduğu ve lohusa kadının öldüğü söylenir? Bunun dinimizdeki açıklaması nedir? Böyle bir şey var mı? Var ise tedbiri nedir? Her zaman yanında birini bulundurmak mümkün olmuyor? Ne yapalım?.. Cevap
Değerli kardeşimiz,
Aslında 'Al Basması' olarak nitelendirdikleri durum, doğum yapan kadının ateşinin yükselmesi ile "hallüsinasyon" görmesinden başka bir şey değildir.
Anne ve bebeğin yalnız bırakılmaması ise, aniden hastalandıklarında yardım edecek bir başkasına ihtiyaçları olabileceği ihtimalinden kaynaklanmaktadır. Yoksa dini hiçbir mecburiyet yoktur.
Doğum yapan kadınlar özellikle lohusalık dönemde temizliğe daha fazla dikkat edilmelidir. Lohusa kadın tek başına bazı işlerini kendi yapamayabilir diye yanında bir kişi bulunması iyidir.
İlave bilgi için tıklayınız:
Cinler ve şeytanlar insanlara zarar verebilir mi?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
Yazar:
Kategori:
Yorum yapmak için giriş yapın
veya kayıt
olun
BENZER SORULAR
- Nifas Neye Denir?
- Doğumda veya doğumun hemen ardından gelişen komplikasyon sonucu rahmi alınan kadın lohusa (nifas) olur mu?
- Sezeryan ile doğum yapan kadın lohusa olur mu yoksa olmaz mı?
- Genetik kopyalama ve çeşitli bilimsel gelişmeler ile ilim, dinin yerini alabilir mi?
- Lohusalık döneminde tırnak kesme ve diğer vücut temizliği yapılır mı?
- LOHUSALIK (NİFAS)
- AVRET VE ÖRTÜNME EMRİ
- ?Hamile olanların bekleme süresi ise, doğum yapmalarıyla sona erer." (Talak, 4) ifadesinin, lohusalık döneminde altı hafta ilişkiye girilemeyeceğini söyleyerek modern tıpla çeliştiğini iddia edenlere nasıl cevap vermeliyiz?
- Şafii mezhebine göre hayız, nifas (lohusalık) ve istihaze halleri ile ilgili hükümler nelerdir? Şafi mezhebinde aynı toprakla kaç defa teyemmüm yapılır?
- Kadınların hayız ve lohusalık halinde namaz kılamamalarının hikmeti nedir?