Namazda, secde esnasında ayağı kaldırmak namazı bozar mı?
Değerli kardeşimiz,
Secde etmek farzdır. Bu nedenle secdenin yapılmaması namazın sıhhatine engeldir.
Secdenin en mükemmel şekli iki eli, iki dizi, iki ayağı ve alın ile birlikte burun kemiğini bir bütün halinde yere koymaktır. Bununla beraber ayakların sadece bir parmağının yere değmesiyle farz gerçekleşir.
Eğer bir kimse iki ayağınıdan hiçbirini yere koymazsa secde sahih olmaz. Kadın ve erkek için durum aynıdır. Ayaklardan biri alınla beraber “sübhanallah” diyecek kadar yere değse, daha sonra kaldırsa bile secde tamam olacağı için namaz bozulmaz.
Şayet alın secdede iken, ayaklar hemen zeminden yukarı kalkmış hâlde boşlukta ise secde tamam olmamaktadır. Bu namazın sahih olduğunu söylemek de mümkün değildir. En azından, bir defa fazla (sübhane rabbiyel ala) denecek kadar ayak parmaklarının uçları, alın secdede iken zeminde dikili durması gerekmektedir ki, yapılan secde tamam sayılsın.
Secde süresince ayakların her ikisinin de yerden kesilmesi namazı bozar. Ancak bir rükün yerine getirilinceye kadar ayakların ikisi veya biri yerde olursa namaz geçerlidir. Buna göre az da olsa ayaklardan ikisi ya da biri secde anında yere değmişse namaz olur. Fakat secde boyunca ayaklardan biri bile yere hiç değmediyse namaz olmaz.
Secde tesbihini bir defa söyledikten sonra ayaklar yukarı kaldırılmışsa, bu secdenin yine sahih olacağı söylenmiştir.
Secdede dikkat edilecek diğer bir konu da alnın secde yerine temasını önleyen baş giysileri. Başa konulan takke, terlik, sarık gibi örtüler bazen alnın üzerine kadar iniyor, alnın secdede yere temasını önlüyor. Böylece zeminle alın arasında bir perde oluşturuyor. Bu durumda alın (hakiki) olarak değil de (hükmen) zemine temas etmiş sayılıyor, secde kerahetten kurtulamıyor...
Öyle ise baştaki örtü, secdede alnın zemine temasını önlememeli, alın hep açık olarak zemine temas etmelidir. Çünkü alnın zemine teması farz, burnun teması vaciptir.
Yeri gelmişken secdedeki tesbih sayılarına da bir işarette bulunayım.
İmam olan zat, rüku ve secde tesbihlerinde üçü geçmemeli, cemaatin zorlanmasına sebep olmamalıdır. Ancak tek başına kılanlar bu tesbih dualarını üç, beş, yedi kere de söyleyebilirler.
Peygamber Efendimiz (asm), namaz kılanın en değerli vaktinin secde anı olduğunu bildirdiği hadisinde şöyle hatırlatmada bulunmaktadır:
"Kulun Rabb'ine en yakın olduğu an, secde anıdır. O değerli anda duayı çokça ve uyanık gönülle yapın..."(Ebu Davud, II/33; Müslim, Salat 215)
İlave bilgi için tıklayınız:
- Namazda secdede iken kadınların ayaklarının durumu nasıldır?..
- Secdede ayak topuklarını birbirine değdirmeli midir?..
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Güneş gözlüğüyle namaz kılınır mı?
- SECDE
- Namaz sırasında, secde yerinde bazı engeller bulunursa nasıl hareket etmek gerekir?
- Namaz farz, vacip ve sünnetlerine bağlı kalınarak nasıl kılınır? Bütün namazların baştan sona nasıl kılınacağını açıklamalı olarak öğrenebilir miyim?
- Namazda möhür / taş üzerine secde etmek hakkında bilgi verir misiniz?
- Kapalı bir kadına bakmak haram mıdır?
- Üzerinde çeşitli resimler bulunan giysi ile namaz kılmak caiz midir?
- Cami ve mescitlerin fonksiyonu nedir?
- Göz ile namaz kılınır mı?
- Namazda ayakların durumu (kıyamda, teşehhüdde ve secdede) nasıl olmalıdır?..