Namaz kılanın önünden kalkmak / geçmek caiz midir?
- Namaz kılanın önünden kalkmak ya da boş yer yoksa önüne geçmek caiz midir?
Değerli kardeşimiz,
Tam arkanızda birisi var ise, onun önünden çekilebilirsiniz.
Namaz kılan kişi, başkalarının geçmesine zemin hazırlar ve önünden geçen de geniş yer olmasına rağmen önünden geçerse, her ikisi de günahkâr olurlar. Ama namaz kılan, başkasının önünden geçmesine zemin hazırlamaz ve önünden geçen de geniş yer bulunmadığından ötürü önünden geçerse, ikisi de günahkâr olmazlar. İkisinden birisi kusurlu olursa, kusurlu olan günahkâr olur (bk. Abdurrahman el-Cezirî, Dört Mezhebe Göre İslâm Fıkhı, çev. Mehmet Keskin, I/366).
Saflar arasında açık bulunan boşluğu kapatmak için, namaz kılmakta olan kimsenin önünden geçmek haram değildir, câizdir. Bu noktada Hanefi ve Şafiî ittifak hâlindedirler.
Nitekim Kâbe-i Muazzama'yı tavaf eden kimsenin oralarda namaz kılan kimsenin önünden geçmesi haram değildir.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- SÜTRE
- Namaz kılanın önünden geçmenin hükmü nedir?
- Namaz kılanın önünden geçmek günah mı?
- Seccade sütre olarak kullanılabilir mi?
- Camide namaz kılanın önünden geçmek hakkında bilgi verir misiniz?
- Namaz kılarken önümüzden birisi geçerse namazımız bozulur mu, bu durumda ne yapmalıyız? Geçen kişi küçük bir çocuk olursa ne olur?
- Dışarıda namaz kılarken önümüze engel (sütre) koyar mıyız; koyarsak ne kadar olmalıdır?
- Namazı bozmanın caiz olduğu durumlar nelerdir?
- Şafiilerde namazda sütre edinmek hakkında bilgi verir misiniz?
- Namaz kılanın önünden geçmek caiz midir?