Melanin pigmenti ile göz ve saç rengini değiştirmek caiz mi?

Tarih: 21.02.2022 - 20:04 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ameliyatsız, doğal yollarla melanin pigmentini azaltmaya çalışmak fıtrat değiştirmeye girer mi?
- Burada melanin pigmenti azalması gözün yeşile dönmesi ve saç renginin kızıl rengine dönüşmesi için yapılıyor.
- Bu durum caiz mi, melanin pigmenti ile gözlerimin ve saçlarımın rengini değiştirmem helal olur mu?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Cilde, saça ve gözdeki irise rengini veren melanin maddesi, vücuttaki özel hücreler (melanositler) tarafından üretilmekte olup, bu maddenin miktarı ten, saç ve göz rengini belirlemektedir.

Melanin miktarı çeşitli etkenlerle değişime uğrayabilmektedir. Bu doğrultuda kendiliğinden veya dış etkenler sebebiyle anormal melamin artış ve azalışlarının albinizm, melazma veya vitiligo gibi pigmentasyon hastalıklarına neden olduğu belirtilmektedir.

İslam’da, doğuştan gelen özellik ve şeklin değiştirilmesi ve bu amaçla insanın bedeninde yapacağı her türlü estetik, tıbbî vb. müdahale hoş karşılanmamış; fıtratı bozmayı hedef alan müdahaleler olarak kabul edilmiştir. Fıtratı bozmayı, yaratılışı değiştirmeyi hedef alan tasarruf ve müdahaleler ise dinimizde yasaklanmıştır. (bk. Nisa, 4/119)

Buna karşılık vücudun herhangi bir organında, diğer insanlar tarafından yadırganan, insanın fizyolojik veya psikolojik olarak etkilenmesine sebep olabilecek bir anormallik bulunması halinde, bunun doğal yollarla veya operasyonla düzeltilmesi, fıtratı bozmak değil bir tedavi işlemidir. Tedavi amaçlı olarak yapılan müdahalelere ise dinimizde izin verilmiştir.

Bu bilgilerden hareketle; yalnızca güzel görünme maksadıyla ve kozmetik kaygılarla melanin azaltıcı müdahalelerde bulunmak ve cilt veya göz rengini değiştirmek dinen uygun değildir. Ancak bir hastalık dolayısıyla vücutta meydana gelen pigmentasyon değişimlerinin normalleştirilmesi tedavi kapsamında olduğundan dinen de yapılabilir.

Saçta melanin azaltmak suretiyle saç rengini değiştirmek ise saçı boyatmakla aynı değerlendirilir. Başkalarını yanıltma kastı olmaksızın, saç boyamakta dinen bir sakınca yoktur. Erkeğin saçını siyah renge boyaması ise mekruh görülmüştür. (bk. Ebu Davud, Tereccül, 18)

Ancak genç yaşta saçı beyazlaşan kimsenin siyaha boyaması, saçın tabii haline dönmesi olarak görüldüğünden caiz kabul edilmiştir.

Bu doğrultuda, insanları aldatmak veya yaşlı bir kimsenin genç görünmek maksadıyla saçındaki melanin miktarına müdahale ederek saç rengini değiştirmesi dinen de uygun değildir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun