Mehmet Akif'in "Çanakkale" adlı şiirindeki "Bedrin arslanları ancak bu kadar şanlı idi." ifadesi, sahabelerin makamı ile bağdaşır mı?
Soru Detayı
Hadisler ışığında biliyoruz ki sahabeler ve özellikle Bedir Ashabı tüm Müslümanlardan üstündür. Milli Şaiirimiz Akif'in "Çanakkale" şiirindeki "Bedrin aslanları ancak, bu kadar şanlı idi." dizesi buna tezat düşüyor. Bunu nasıl değerlendirmek gerekir?.. Cevap
Değerli kardeşimiz,
Bir ifadeyi değerlendirirken, içerisinde bulunulan şartları beraber değerlendirmek gerekir. Yani kim söylemiş, kime söylemiş ne zaman söylemiş, ne makamda söylemiştir?..
Mehmed Akif bu sözü, İslam'ın kaderini tayin eden Bedir savaşının bir muadili olarak Çanakkale savaşını görüp, Bedir savaşındaki sahabeyi yücelten sır, bu askerleri de yüceltmek yolunu irade etmiştir. Çünkü, Çanakkale geçilseydi, İslam'ın sebepler noktasında sönmesi söz konusu olabilirdi. İşte bu ifadeyi gözü yaşlı İstiklal şairimiz, her şeyini feda eden askerlerimizin şevkini artırmak için, o karanlık savaş dönemlerinde söylemiştir.
Şu andaki hissiyatımızla o hadiseyi ve içerisindekileri tartmamız mümkün değil.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
Yazar:
Kategori:
Yorum yapmak için giriş yapın
veya kayıt
olun
BENZER SORULAR
- Hz. Vahşi Müslüman olduktan sonra Peygamber Efendimiz'in ona "Ancak gözüme gözükme." dediği rivayet ediliyor. Bu rivayet sahih midir?
- Kadın sahabelerden Hz. Sümeyye hakkında bilgi alabilir miyim?
- Meslek yemini olarak "namusum ve şerefim üzerine" diye yemin ediliyor; bu yemin geçerli midir?
- Hayır ve şerri Allah'ın yaratması ile şerleri nefisten bilmek konusunu açıklar mısınız?
- Hadislerin çeşitli yönlerden sınıflandırılması nasıl olmaktadır? Bir hadisin sahih olup olmadığını nasıl anlarız?
- Bazı evliyalar "Hakiki hakâik-ı eşya, esmâ-i İlâhiyedir. Mahiyet-i eşya ise, o hakâikın gölgeleridir." demişler; bu ne demektir? Eşyanın hakikatı hakkında bilgi verir misiniz?
- Bakara sûresinde "Ey iman edenler râinâ demeyin unzurna deyin." diye âyet geçiyor. Râinâ ve unzurna ne demektir?
- Hz. Ali ve Hz. Muaviye arasındaki Sıffin Savaşı ve Hakem olayı hakkında bilgi verir misiniz?
- Ulü'l-emre itaat hakkında bilgi verir misiniz? Bu itaat dârülharp dediğimiz yerlerde de geçerli midir?
- Şeytanın isyan etmesi onun kaderi midir?
Yorumlar
... Bedr'in aslanları ancak, bu kadar şanlı idi.
görüldüğü üzere virgül (,) ancak kelimesinden sonradır. yani; -ancak bu kadar, bedrin aslanları bundan fazla şanlı değil idi- manası değil, -ancak ve sadece bedrin aslanları çanakkale şehitleri kadar şanlı olabilir, başkası olamaz- manasıyla akif bedr aslanlarına değinmiş, övgü ve yüceltme ile anmıştır.