Kuran okurken namaz kılarken selam verilirse ne yapalım?

Tarih: 22.06.2022 - 10:36 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Kuran okuduğumuz sırada içeriye giren birisinin selam vermesi veya namaz kılındığımız sırada birinin genele hitaben selam vererek içeriye girmesi ve buna yapılan ibadet dolaysıyla geri dönülmemesi kul hakkına girer mi?
- Böyle durumlarda nasıl davranmak gerekir?
- İbadetimiz bittikten sonra selamı alsak olur mu?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Her şeyin bir adabı ve usulü olduğu gibi, ibadetlerin de bir adap çerçevesinde eda edilmesi gerekir. Dolayısıyla Kur'an-ı Kerim okuyan veya namaz kılan bir kimseye selam verilmemesi gerekir. Aynı şekilde bu ibadetleri ifa ederken selam verilen kimsenin o esnada selamı alması gerekmez. Hatta namaz esnasında selamı alırsa, namazı da bozulur. Bu durumda bir kul hakkı da söz konusu değildir. (Diyanet İşleri Başkanlığı)

Ancak söz konusu ibadetler tamamlandıktan sonra selamın alınmasında bir sakınca yoktur.

Namaz kılmak, Kur'an okumak, tefekküre dalmış olmak, hutbe dinlemek, ilimle uğraşmak, yemek yemek ve defi hacette bulunmak gibi durumlar selam almaya engel teşkil ettiği için, onlara selam verilmemelidir; verildiği takdirde selamı almamanın bir sorumluluğu yoktur (İbn Abidin, 1/618)

İki grup insan birbiriyle karşılaştığında, içlerinden birinin selam vermesi, diğer gruptan da bir kişinin verilen selamı alması yeterli görülmüştür. (Ebu Davud, Edeb, 141; bk. TDV İslam Ansiklopedisi, Selam md.)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun