Kum kertenkeleleri kaybettikleri bacaklarını yeniden mi kazanmışlar?

Tarih: 29.12.2020 - 20:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bu iddiaya nasıl bir cevap verebiliriz?
Filipinler’e özgü kum kertenkeleleri (Brachymeles) evrim sürecinde kaybettikleri bacaklarını yeniden kazanmışlardı. 2020 Kasım, Proceedings of the Royal Society B’de yayınlanan yeni bir çalışma, bu dönüşümü açıklayan bu teori gayet ispatlanabilir. Evrim teorisindeki temel kurallardan biri, bir canlı karmaşık bir yapıyı (bacakları gibi) uzun yıllar boyunca kaybetmişse, sonraki nesillerin bu yapıyı tekrar kazanma ihtimalinin çok düşük olmasıdır. Söz konusu kertenkeleler bu kuralın bir istisnası. Bir zamanlar evrim nedeniyle bacaklarını kaybeden bu kertenkelelerde yıllar sonra bacakların geri dönmesinin nedeni bilinmiyor. Bölgede yaşayan diğer kum kertenkelesi türleri de bacaklarını kaybetmiş, ancak geri kazanamamışlardı.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hayır, böyle bir durum söz konusu değildir. Bu kertenkeleler nasıl yaratıldı ise, aynen öyle devam etmektedir.

Yaratılışı inkar eden bazı kimseler, önce uyduruyorlar, sonra da uydurdukları şeyleri bahane ederek, güya iddialarına gerekçe bulmuş gibi şarlatanlık yapıyorlar.

Bu işin aslı şöyledir:

Cenab-ı Hak bazı hayvanlara, kopan uzuvlarının yeniden kazanılmasını sağlayacak şekilde bir mekanizma yaratmıştır. Mesela, solucanlar bunlardandır. Bunların bir parçası kopunca, sonra kopan o parça yenilenir.

İnsanda da bu vardır, fakat çok sınırlıdır; ancak tamir şeklindedir. Mesela, el parmağınızın uç kısmından küçük bir parça kopsa, o kısa zaman içinde tamir edilir. Aynı şekilde vücudunuzun muhtelif yerlerinde çizik ve derin yaralar olsa, bunlar zamanla tamir edilir. Bazen birleşme izleri kalır. Ameliyatlarda da mesela karın kısmında açılan bir aralıktan vücudun iç organlarına müdahale edilir. Bu açılan kısım dikilir ve dikilen bu kısım zamanla kaynar.

Filipinler’deki kum kertenkeleleri (Brachymeles) olarak adlandırılan ve semenderlere benzeyen hayvanlara gelince, bunların ayakları doğuştan mevcuttur. Bunların yakın benzeri olan kertenkelelerde ise ayak yoktur.

Evrim felsefesine göre, ayaklı hayvanlar ayaklarını kaybederek yılan gibi sürüngenleri meydana getirmiştir. Bu felsefeden hareketle, Filipinler’deki Brachymeles’lerin de önce ayaklarını kaybettiklerini farz edip, sonra bunların ayaklarını kazandıklarını ileri sürüyorlar. Bunu olmuş gibi kabul edip, “Acaba bunlar ayaklarını evrimle kaybettikten sonra tekrar nasıl kazandı?” sorusunu soruyorlar.

Halbuki bu hayvanların ataları doğrudan ayaklı olarak yaratılmışlardır. Ama onlar hayallerindeki evrime ait felsefî düşüncelerini gerçekmiş gibi kabul ediyorlar.

Hadise bundan ibarettir.

Yani bu Brachymeles olarak adlandırılan ve semenderlere benzeyen kertenkeleler, ilk olarak ayaklı yaratılmışlar ve halen nesilleri öyle devam etmektedir. Yoksa, evrim şarlatanlarının iddia ettiği gibi, bunların ataları ayaklarını kaybetmiş, sonra bu nesillerinde yeniden ayaklarını kazanmış değillerdir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+

Yorumlar

Ferid9

Onlar ayağını kaybetse bile bunu evrimle alakası yok.Değişen doğa şartlarına göre hayvanlar Kısmen adapte olabilir ancak genetik yapılarında değişiklik olmaz buna epigenetik denir.bu Allahın canlılara verdiği bir türlü uygunlaş
ma mekanizmasıdır

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun