Kız çocuğu üvey baba ile hacca gidebilir mi?

Tarih: 09.03.2025 - 02:02 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bir kız çocuğu üvey babasının velayeti altında hacca gidebilir mi?
- Dün geceden önce haccı nasıl tamamlayacağım konusunda hiçbir endişem yoktu, ben, annem ve üvey babam hacca gitmeyi planlıyorduk, ta ki islamqa.com'da üvey babanın seyahat konusunda bir kıza mahrem bile olamayacağını söyleyen bir sayfaya rastlayana ve aynı sayfada üvey babamla yalnız bir odada bile olamayacağımı söyleyen başka bir cevaba rastlayana kadar?
- Bu konuda hiçbir delil ya da hadis göstermediler ve daha önce hiç kimsenin bunu söylediğini duymadım. Kafam çok karışık, çünkü benim anlayışıma göre mahrem mahremdir ve bana ve anneme eşlik etmesine izin verilir.
- Başka erkek mahremim yok ve üvey babamın vesayetine güveniyorum. Lütfen mümkünse biraz açıklık getirin.
 

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Annenizin evlendiği ve karı koca olduğu erkek, senin mahremindir, onunla evlenmen ebediyen haramdır. Bu nedenle;

“Kendileriyle birleştiğiniz eşlerinizden olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız size haram kılındı.” (Nisa, 4/23)

mealindeki ayette üvey babanın üvey kızına mahrem bir konumda olduğuna işaret edilmiştir. Bir kadının mahremi olan erkek yakınlarıyla birlikte hacca gidebileceği bilinen bir gerçektir.

Buradaki tek şart, üvey babanın üvey kızının annesiyle yalnız nikâh kıyması yetmez, bilakis onunla birlikte yatması da gerekir. Ayet mealindeki ilk cümle bunun ifade eder.

Fıkıh alimleri bu konuda şöyle bir kural oluşturmuşlar:

“Kızlarla nikâh akdi kıymak -ister onunla yatsın ister yatmasın- annelerini o kişiye haram kılar. Annelerle nikâh kıymak ise -onunla yatmak şartıyla- o kişiye kızlarını haram kılar.” (bk. V. Zuhayli, el-Fukhu’l-İslami, 9/6629)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun