ZİHÂR
"Zihâr", sırt anlamına gelen "zahr" kelimesinden türetilen bir kelimedir. Anlamı : "sırtlaşma, sırtını sırtına benzetme" demektir. Terim olarak erkeğin, karısına "sen bana anamın sırtı gibisin" diyerek, onun kendine haram olduğunu, yani onu boşadığını bildirmesi demektir.
Cahiliyyet devrinde erkekler karılarını bu yolla da boşarlardı ve bu, dönüşü olmayan bir boşama biçimi olduğundan, bununla kadınları mağdur etmiş olurlardı. Islâm bunu kaldırdı ve karısını "zihâr" yoluyla boşanmayı, dönüşü olmayan bir boşama olmaktan çıkardı. Ancak karısını annesine benzetmek, çirkin bir olay olduğundan, bu yolla karısını boşayan, eğer ona dönmek isterse dönebilecek, ancak ilişki kurmadan önce peşpeşe iki ay oruç tutacak, bunu yapamıyorsa altmış fakiri sabahlı akşamlı doyuracaktır. Bu oruca "zihâr keffareti" denir.
BENZER SORULAR
- BOŞANMA İLGİLİ BAZI ÖNEMLİ MESELELER
- Yurt dışına gitmek için eşinden anlaşmalı olarak boşanan kişi tekrar eşi ile evlenebilir mi? Aynı evde kalmaya devam edebilirler mi?
- BOŞANMANIN ÜÇ TALAKLA OLMASI
- ÖFKE İLE BOŞAMAK
- Büyü (sihir) yapmanın hükmü nedir, büyü yapan şirke girer mi?
- BOŞAMADA PİŞMANLIK
- Medine'de köpeklerin öldürülmesi ile ilgili hadisi açıklar mısınız?
- Bıyık uzatma veya kesme konusunda dinimizin hükümleri nelerdir?
- "Üçten dokuza şart olsun" demek, boşamak mıdır?
- Cüz dağıtarak Kur'an-ı Kerim hatmi yapılabilir mi?
Yorumlar
Acaba bir Finliye " kendilerine zihar yaptiginiz karılarınız sizin anneleriniz değildir" demek ne ifade eder.
Finli nereden bilsin ziharı. Bu şimdi herkesin anlayacağı ilahi bir emir mi bilemedim. Bir toplulukta olan bir gelenek değil de nedir. Kabile topluluklarında olan gelenekler töreler bütün insanlığa genellenebilir mi.?
Zihar sözü ile boşama farklı toplumlarda olmayabilir ancak farklı uygulamalar ile kadının mağdur edilerek boşanması vardır. Dolayısıyla ayetin mesajına yoğunlaşıp kadını mağdur eden her türlü uygulamanın kaldırılmasına bir örnek olarak düşünülebilir. Araplarda bunun adı zıhardır, başka toplumlarda farklı bir uygulamadır.