SİGORTA, BAĞKUR VE EMEKLİ SANDIĞINDAN EMEKLİLİK MAAŞINI İHTİYAÇ OLMAZSA DA ALMAK CAİZ MİDİR?
Maaş ile emeklilik maaşı arasında fark yoktur. Devlet, memuriyette veya başka bir işte çalıştırdığı kimselere maaş verebildiği gibi, maslahata binaen çalıştırmadığı kimselere de maaş verebilir. Hatibi Şirbini şöyle diyor: Öşür ve vergi gibi şeyler vatandaşlardan zor ile alınıyorsa, bu mallar birbirine karışıp ayrılmaları mümkün olmadığı ve sahipleri tanınmadığı için artık beytülmale ait olur. Hükümdar ve diğer yetkililer istedikleri vatandaşa onu teberru edebilirler (Muğni`l-Muhtaç). İbn Abidin de hükümdarın, gördüğü maslahata binaen devlet malından istediği kimseye verebildiğini ifade ediyor (Reddu`l-Muhtar).
Ayrıca Cassas kafir hükümdardan mükteseb hakları olması dolayısıyla müslümanların maaş alabileceğini misal ve tafsilatıyla açıklamaktadır (Ahkam el-Kur`an Li`l-Cassas).
BENZER SORULAR
- Emekli maaşı almak caiz mi? Devlet siz çalışırken sigortanızı ödüyor, daha sonra emekli olunca büyük bir miktar para alınıyor, bu parayı almak caiz mi? Bu paranın belli bir miktarı faize girmez mi?..
- Sigorta, kasko yaptırmak ve sigorta da çalışmak caiz midir?
- Arabanın kasko yaptırılması caiz değil midir? Ev, araba, iş yeri sigortalatmak hakkında bilgi verir misiniz?
- Ben otomotiv işiyle uğraşıyorum. Otomobilimize kasko sigorta yaptırmak caiz midir?
- EMEKLİLİK MAAŞI ÜZERİNE FAİZ EKLENDİĞİ İÇİN HELAL MI DEĞİL Mİ?
- YUNANİSTAN GİBİ İSLAM`A İNANMAYAN BİR DEVLET TARAFINDAN TAYİN EDİLEN BİR DİN GÖREVLİSİNİN ARKASINDA NAMAZ KILMAK CAİZ MİDİR?
- Sigortasız işçi çalıştırmak, işçinin sigortasını yaptırmamak; emekli sandığı, ssk ve bağ-kurun hükmü nedir?
- Özel emeklilik / hayat sigortası caiz midir?
- Çalışılmayan döneme ait maaşları almak caiz mi?
- HARAM VE TEMİZ OLMAYAN BİR İLACI TEDAVİDE KULLANMAK CAİZ MİDİR?