Resûl ve Nebî Ne Demektir?

Resul ve nebi kavramları ile ilgili farklı tanımlamalar yapılmakla birlikte genel kabul gören açıklaması şöyledir. Kendisine müstakil bir din ve kitab verilen peygamberlere Resûl, müstakil bir din ve kitab sâhibi olmayıp kendinden önceki bir peygamberin kitabına uygun hareket etmekle vazifeli peygamberlere de Nebî adı verilir. Bu tanımlamalar eğitim ve öğretimde kolaylık olması için yapılmış ilmihal bilgisi olarak değerlendirilebilir. Bununla beraber Kur'ân'daki anlatıma bakıldığı zaman Nûh, İbrâhim, İsmâil, Mûsâ, Hârûn, Îsâ ve Muhammed (a.s.m) hem resul hem nebî olarak nitelendirilmiş, böylece nebî ile resul arasında bir farkın bulunmadığına işaret edilmiştir. 

Detay için tıklayınız:
RASÛL | Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+

Yorumlar

MuYeSe18

Merhaba, bu bilgi hangi kaynaktan alındı acaba? Kuran-ı Kerim'e inanıyorsanız neden Kurana uymayan bilgiler doğruymuş giib yazılıyor. Yukarıdaki bilgiye göre örnek olarak Hz İsa Nebi değildir. Meryem 30 öyle demiyor ama. Kura-ı Kerim'den tanımı çok basit 2 kelimenin bile tanımını yapamayacak kadar uzaklaştık?!?!?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Sorularla İslamiyet

Cevabın altındaki linkte bahsettiğiniz hususlara değinilmiştir.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
aoguz9336

Kur'an nebi resul ayrımı yapmıyorsa 313 tane resul vardır hadisinin hikmeti ne olabilir?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Sorularla İslamiyet

Bir hadiste 124.000 peygamberin gönderildiği, bunlardan 315’inin resul, diğerlerinin nebî olduğu belirtilmiştir. İlk nebînin Hz. Âdem, ilk resulün ise Hz. Nûh olduğu, Hz. Peygamber'in gelişiyle nübüvvet ve risâlet binasının tamamlandığı haber verilmiştir (Müsned, V, 265-266). Ancak bu rivayetin çok zayıf olduğu kaydedilmiştir.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun