NEFHA-İ SANİYE
İkinci üfürüş, İsrafil (a.s)'ın Sur'a ikinci defa üfürmesi.
İsrafil (a.s) Sur'a iki defa üfürecektir.
1- Nefha-i Ûlâ (birinci üfürüş). Bununla Allah'ın diledikleri hariç göklerde ve yerde bulunanların hepsi ölecektir (bk. Nefha-i Ûlâ)
2- Nefha-i Sâniye (ikinci üfürüş). Buna nefha-i ba's (diriliş üfürüşü), nefha-i kıyam (kabirlerden kalkma üfürüşü) de denir. Bu nefha ile evvelce ölenlerin tamamı yerden ot biter gibi tekrar diriltilirler, dünyadaki hayatlarının hesaplarını vermek için mahşer yerinde toplanmak üzere Rablerine doğru koşarlar: "Sonra sura (ikinci) bir defa daha üfürülecektir. Birde ne görürsün kabirlerinden doğrulmuşlar bakışıyorlar" (ez-Zümer, 39/68);
"Sur'a üfürülmüştür. Artık bakarsın ki onlar kabirlerinden kalkıp Rablerine doğru koşup gidiyorlar" ( Yasin, 36/51); "O gün Sur'a üflenir ve o gün suçluları (yüzleri kapkara, gözleri) gömgök (kör) bir durumda toplarız" (Taha, 20/102). Bu iki üfürüş arasında ne kadar zaman geçeceğini kesin olarak bilemiyoruz. Ebû Hureyre (r.a)'dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte iki nefha arasındaki müddetin kırk olduğu belirtilmiş. Fakat bu kırk rakamının gün mü, ay mı, yıl mı olduğu hakkında bilgi verilmemiştir. Hadis-i şerif şöyledir: Ebû Hureyre (r.a)'dan Resulullah (s.a.s)'in: "Sur'a iki üfleme arasında kırk vardır" dediği rivayet olundu. Ebû Hureyre (r.a)'a arkadaşları:
- "Kırk gün mü" diye sordular. Ebû Hureyre der ki: "Ben buna cevap vermekten çekindim." Onlar: "Kırk ay mıdır" dediler. Ben cevap vermekten çekindim. Onlar: "Kırk sene mi" dediler. Ben buna da cevap vermekten çekindim. Resulullah (s.a.s): "Sonra Allah semadan bir su indirir. İnsanlar bitkiler gibi dirilirler. Halbuki insanların her şeyi çürümüştür. Sadece kuyruk sokumunda bulunan bir kemiği kalmıştır. Kıyamet günü mahlukat ondan meydana gelir" (Buhârî, Tefsir, Sûre, (39),III, Sûre, (78); Müslim, Fiten, 141).
Durak PUSMAZ
BENZER SORULAR
- NEFHA-İ ULA
- "Sura üflendiğinde Allah'ın dilediği müstesna, yer ve gökte bulunanlar düşüp ölecek..." ayetini açıklar mısınız?
- Kainatın, kıyametten sonra kırk / 40 yıl o vaziyette kalmasının hikmeti nedir?
- İSRÂFİL (a.s)
- Hz. Ali'nin, "Kırk gün et yemeyenin ahlâkı bozulur. Kırk gün (boyunca) et yiyenin kalbi katılaşır." sözünü nasıl anlamak gerekir?
- SÛR
- İsrafil (a.s.) Sur'a kaç kez üfleyecektir?
- Fal baktıran kimsenin kırk gün namazı kabul olmaz hadisi sahih midir?
- ÖLÜ GECELERİ
- KABİRLERDEN KALKIŞ