Mikatlar
İhramsız geçilmesi câiz olmayan 5 mîkat şunlardır:
1. Zü`l Huleyfe: Mekke`ye Medine istikametinden gelenlerin mîkatıdır. Resûlüllah Efendimiz Veda Haccında ihrama buradan girmiştir. Bugünkü adı Ebyar-ı Ali`dir. Mekke`ye en uzak mîkat budur, Medine`ye 11, Mekke`ye ise 450 km. mesafededir.
2. Zâtü Irk: Iraklıların ve Irak yönünden gelenlerin mîkatıdır.
3. Cuhfe: Şam`dan ve Şam yönünden gelenlerin mîkatıdır. Mekke`ye 187 km. mesafededir. Türkiye`den gidenlerin mîkatı budur.
4. Karn veya Karnü`l Menâzil: Necid bölgesinde oturanlarla bu yönden hacca gidenlerin mîkatıdır. Mekke`ye mesafesi 94 km. dir.
5. Yelemlem: Yemen`den ve Yemen yönünden gelenlerin mîkatıdır. Mekke ile arası 54 km. dir. En yakın mîkat budur. Kızıl Deniz, Süveyş tarafından gelenler Cuhfe yakınındaki Rabığ hizasında ihrama girerler. Geliş istikametine göre Cidde de mîkat sayılmaktadır. Rabığ Mekke`ye yaklaşık 200 km. mesafededir. Eğer yasaklarına riayet edebileceğine güveniyorsa hacı adayının mîkata varmadan, hatta hac için yola çıkarken ihrama girmesi daha faziletlidir. Kendi mîkatını ihramsız geçen bir kimse başka bir mîkattan da ihrama girebilir. Fakat kendi mîkatında ihrama girmek daha faziletlidir. Mevcut bu 5 yoldan değil de başka yol ve istikametlerden Mekke`ye girmek isteyenler, bu 5 mîkatın herhangi birinin hizasından ihrama girebilirler. Hava ve deniz yolculuklarında da durum böyledir. Mekkelilerin hac için mîkatları Harem`dir. Ömre için ise, Hill`dir. Yani Mekke`de oturanlar, ömre için ihrama gireceklerinde Harem hududundan çıkıp Hill bölgesinin herhangi bir yerinde ihrama girerler.
BENZER SORULAR
- Hac İbadeti
- İHRAMA GİRME YERLERI (MİKATLAR)
- İHRAMA GİRME YERLERI (MİKATLAR)
- MÎKÂT (İHRAMA GİRME YERİ)
- MÎKÂT
- Umre yapmak isteyen bir kişi Arafat'tan ihrama girebilir mi; yoksa Tenim'den girmek zorunda mıdır?
- HAC
- Hac veya Umre için Mekke'de olanlar, mikat sınırları olan Tenim, Cirane ve Hudeybiye'de ihrama girmeseler, kurban kesmeleri gerekir mi?
- HİLL
- İhrama Nerede Girilir?