Umre yapmak isteyen bir kişi Arafat'tan ihrama girebilir mi; yoksa Tenim'den girmek zorunda mıdır?
- Bundan iki sene önce umreye gittiğimizde sorumlu hocamız (Suat Göztok) bize Arafat'ın da mikat bölgesi olduğunu, burada ihrama girebileceğimizi söylemişti. Biz de ihrama girip umre (2. umre) yapmıştık. Bu sene umreye giden kardeşlerime sorumlu hocaları Arafat'ın mikat olmadığını, böyle umre yapamayacaklarını söylemiş. Tabi bu arada bizimkiler ihram giyip namazını kılıp niyet de etmişler. Ama hoca böyle diyince umre yapmamışlar. Daha sonra o gece Hz. Aişe mescidine giderek tekrar niyet edip yeniden ihram giyip umre yapmışlar. Sorum şu:
1. Arafat mikat mıdır?
2. Eğer öyleyse, bu tartışma nereden kaynaklanıyor?
3. Şimdi benim kardeşlerimin niyet edip de yapmadıkları umre için ayrıca bir ceza ya da kefaret ödemeleri gerekir mi?
Değerli kardeşimiz,
Arabistan'da mikatlar dışında oturanlarla, dış ülkelerden hac veya umre niyetiyle Hicaz'a gidenler için geldiği bölge veya ülkeye göre ihrama girme yerleri (mikat) belirlenmiştir. Bunlar, Zülhuleyfe, Cuhfe, Karn, Yelemlem ve Zat-ı Irk adındaki yerleşim yerledir.
Türkiye'den doğru Mekke'ye gidecekler, kolaylık olsun diye uçağa binecekleri havaalanında ihram bezlerine bürünürler. Önce Medine'ye gidecek olanlar ise, ihrama girmeden doğru Medine'ye giderler. Medine’den Mekke'ye gidecekleri sırada mikat yeri olan Zülhuleyfe'yi ihramsız geçemezler. Şayet geçerlerse, ya geri dönüp orada ihrama girerler veya bir ceza kurbanı keserler.
Ancak, hac veya umre için Mekke'ye gidip tekrar umre yapmak isteyenler için, en yakın ihrama girme yeri, Medine istikametinde "Ten‘îm"; en uzak olanları ise Tâif yönünde "Ci‘râne" (Şi‘bü Âl-i Abdullah) ve Cidde istikametinde Hudeybiye yakınlarında "Aşâir"dir. Diğerleri ise, Irak yolu üzerinde "Seniyyetülcebel", Yemen yolu üzerinde "Edâtü Libn" (Hüseyniye) ve Arafat sınırında "Batn-ı Nemîre"dir.
Bu itibarla, iki sene sene önce umreye gittiğinizde din görevliniz bilinçli olarak sizleri Arafat bölgesindeki, "Batn-ı Nemîre"ye götürerek ihrama niyet ettirmiştir. Bu nedenle umre geçerlidir ve herhangi bir ceza da söz konusu değildir.
Umre için "Hill" bölgesine çıkıp ihrama girmek zorunludur. Ten'im, "Hill" bölgesi ile "Harem" bölgesinin sınırında "Hill" bölgesi içinde yer almaktadır. Mekke'de ikamet edenler orada bulundukları süre içinde umre yapmak istediklerinde "Hill" bölgesine çıkarak ihrama girmek zorundadırlar. Ulaşım ve diğer imkânlar bakımından Ten'im en elverişli yerdir. Bu itibarla orada ihrama girmektedirler. Yoksa dileyen gidip Taif yolu üzerinden veya Arafat sınırından ya da diğerlerinden de "Hill" bölgesine çıkarak ihrama girebilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Medine'de yaşayan bir kimse hac aylarında Mekke'ye gidip gelecek olsa hac veya umre yapmadan dönemez mi?
- Hac veya Umre için Mekke'de olanlar, mikat sınırları olan Tenim, Cirane ve Hudeybiye'de ihrama girmeseler, kurban kesmeleri gerekir mi?
- HİLL
- Umre için ihrama girme, Mikat bölgeleri ve Tenim Mescidi hakkında bilgi verir misiniz?
- HAC
- Temettunun yapılışı hakkında bilgi verir misiniz?
- Cahiliye diye adlandırılan dönemde hac yapılıyordu. Bu hac hangi din üzere, nasıl ve ne zaman yapılıyordu?
- MÎKÂT
- İHRAM
- Umreyi en faziletli şekilde geçirmek için ne yapmak gerekir?