Kadınların kendi aralarındaki avret / açılmaması gereken yerlerin, göbek ile diz arası olduğu, hangi ayette bildirilmiştir?
Cevap
Değerli kardeşimiz,
Bu konuyu açıkça beyan eden bir ayet yoktur. Alimler, bu konudaki ilgili hükümleri Nur Suresi'nin 31. ayeti ile bazı hadislerden -kıyas yoluyla- istinbat etmişlerdir. Farklı görüşte olmaları da bunu göstermektedir.
Hanefî ve Şafiî alimlerine göre, kadınların kendi aralarındaki avret / açılmaması gereken yerleri göbek ile diz arasıdır. Malikî ve Hanbeli alimlerine göre, yüz, boyun, eller, ayaklar dışında bütün bedeni avrettir. Hanbeliler ayrıca bacakları da avret saymamışlardır. Bu mezheplere göre, kadının -nikahı düşmeyen- yakınları yanındaki avret ölçüleri de budur. (bk. V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî,1/595)
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
Yazar:
Kategori:
Yorum yapmak için giriş yapın
veya kayıt
olun
BENZER SORULAR
- Kadınların kendi aralarındaki avret/açılmaması gereken yerlerin, göbek ile diz arası olduğu, hangi ayette bildirilmiştir?
- Zariyat suresinin 47. ayetinde, evren genişlemekte olduğu mu bildirilmiştir?
- İbni Kesir ve İbni Hacer'in, İbni Teymiye?den ders okudukları biliniyor. Bu alimlerin İbni Teymiye hakkında görüşleri nasıldır?
- Aliyyü'l-Kari'nin "el-Muvzuat / Uydurma Hadisler" isimli eserinde geçen rivayetlerin hepsi uydurma mıdır?
- Kalubela veya öncesindeki geçen zaman için neler bildirilmiştir?
- Haris ve Hemmam isimlerinin özelliği nedir ki, hadiste en sadık isimler olarak bildirilmiştir?
- Galu bela veya öncesindeki geçen zaman için neler bildirilmiştir? Peygamberimizin nuru yaratıldıktan sonra neler olmuştur?
- Kadere imanın Kur?an?da olmadığı, hadislere sonradan karıştırıldığı, iddiasında olanlar var. Kadere imanın kaynağı nedir? Kader bizim irademizi ve tercihimizi yok eder mi?
- İmam Azam'ın Fıkh-ı ekberi'ni şerh eden Ali el-Kari, peygamber efendimizin ebeveyninin küfür üzere öldüklerini söylüyor. İmam Azam'ın böyle bir fetvası var mı, yoksa bu sadece Ali el-Kari'nin kendi fetvası mıdır?
- Hanefi, Şafi, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre necasetin yıkanmasında sayı şartı var mıdır?