İsmi azamla iş bulmak için dua etsem günah mı olur?
- İsmi azamla dünyalık isterseniz helak olursunuz diye bir şey duydum. (İbn Mace, Dua 9)
- Ama ismi azam duaları falan var, İsmi azamla iş bulmak için dua etsem günah mı olur?
Değerli kardeşimiz,
“İsm-i azam”, Allah’ın en yüce ismi demektir. Hadislerde Allah’ın ism-i azamı olarak birden çok isim zikredilmiştir. Bu isimlerin başında lafza-i celal / Allah ismi gelir; sonra “Rahman, Rahim, Mennan, Ehad, Samed, Hayy, Kayyum, Bedi’u’s-semavati ve’l-ard, Zu’l-celali ve’l-ikram, la ilahe illallah, la ilahe illa ente” isim ve zikirleri gelmektedir.(1)
Bu rivayetlerde de görüleceği üzere ism-i azam, Yüce Allah’ın isimlerinden birisidir; özel bir dua adı değildir. Dolayısıyla böyle bir dua yoktur.
Ancak Resulullah (asm) "ism-i azam anılarak yapılan duaların Allah katında makbul olacağını" bildirmiştir. Bunlardan bir rivayet şöyledir:
Hz. Peygamber (asm), bir gün camiye girdi. Bir sahabi namaz kılıyordu. Bu sahabi namazdan sonra şöyle diyerek dua etmeye başladı:
اَللَّهُمَّ لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ الْمَنَّانُ بَدِيعُ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ ذَا الْجَلاَلِ وَالْإِكْرَامِ. Allah’ım! Senden başka ilah yoktur. (Sen), Mennansın (Çok nimet verensin), gökleri ve yeri yokken var edensin, celal ve ikram sahibisin. (Sen’den talepte bulunuyorum).
Bu duayı işiten Peygamber (asm), “Onun Allah’a ne ile dua ettiğini biliyor musunuz? Allah’ın İsm-i Azam’ı ile dua etti ki, onunla dua edildiğinde, Allah kabul eder ve onunla istendiğinde verir.” buyurdu.(2)
Bu bağlamda İsm-i Azam’dan sonra dünyalık veya ahirete dönük istekte bulunulmasında bir sakınca yoktur. Böyle bir durumdan dolayı günaha girmek veya helak olmak gibi bir durum söz konusu değildir.
Soruda geçen hadis-i şerife gelince:
Hz. Aişe validemiz, “Ey Allah’ın Elçisi, o ism-i azamı bana öğret.” diye Hz. Peygamber (asm) Efendimizden ricada bulununca Efendimiz:
“Ey Ayşe, o ismi sana öğretmem uygun değildir. Çünkü şüphesiz senin o isimle dünyalık bir şey istemen senin için uygun olmaz.” buyurmuştur.(3)
Bu hadiste geçen ifade, sadece dünyalık için ism-i azam ile dua etmenin uygun olmayacağı anlamına gelebilir. Esasen Aişe (ra) validemiz için böyle bir durum söz konusu olmaz. Ancak onun zatında bütün ümmete ve insanlığa ders verilmiştir. Böylece ism-i azamı dünyanın oyun ve eğlence olan yüzüne alet edilememesi istenmiştir.
Yoksa, dünya Allah’ın güzel isimlerini aynası ve ahiret âleminin de tarlasıdır. Dünyanın bu iki yönü için dua etmek sadece dünyalık olmaz ve elbette dua edilebilir.
Siz de hem dünya hem de ahiretiniz için hayırlı ve bereketli olacak helal bir iş için ism-i azam ile dua edebilirsiniz.
Demek ki, sadece dünyalık için ism-i azam ile dua etmek uygun olmaz.
Ancak unutulmaması gereken en önemli konu, duanın ibadet olmasıdır, ibadet ise sadece Allah için yapılır. Helal işler ise dua etmemize birer vesiledir, asıl gaye ve hedef değildir.
İnsanlar, hayatları boyunca birçok şeye ihtiyaç duyarlar, birçok şeye kavuşmayı arzu ederler. Bir isteği ve dileği bulunan, bir şeye ihtiyaç duyan kimse, ihtiyaçlarını karşılamak veya arzularına ulaşmak için öncelikle onlara götürecek sebeplere tutunmalı, ayrıca bunların gerçekleşmesi için Allah’tan yardım istemelidir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İmam Şafi’ye göre ismi azam hangisidir?
- "Altı Esma" diye bir şey varmış, bunlar hangi isimlerdir?
- EL-MÂCİD
- Allah'ın isimleri'nin tecellisi ne demektir?
- Peygamberimiz (asm)'in duasıyla bitmeyen yağ bereketi nasıl oldu?
- Allah ismi yerine, "Tanrı", "Tanrım" gibi ifadeler kullanmak caiz midir?
- Adl ve Âdil; Hakem, Hâkim ve Hakîm isimleri arasında ne fark vardır?
- Allah’ın isimlerini anlatan bir eser var mı?
- ALLAH (C.C)
- İsm-i A`zam Nedir?