İslamiyet, hiç evlenmemiş bir erkeğin dul ve çoçuklu bir hanımla evlenmesine nasıl bakar?

Tarih: 15.01.2007 - 01:05 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hiç evlenmeyen bir erkeğin, dul ve çocuklu bir kadınla evlenmesinin bir sakıncası yoktur. Ayrıca evleneceği kişinin durumu da önemlidir. Bazen dul bir kadınla evlenmek daha iyi olabilir. Buna karar verecek olan taraflardır. Nitekim Peygamber Efendimiz (sav) kendileri 25 yaşlarındayken, 40 yaşlarında dul bir kadın olan Hz. Hatice (ra) annemizle evlenmişlerdir. Yine muhterem annelerimizden Hz. Ayşe hariç diğerlerini de dul olarak almıştır.

Bununla beraber hiç evlenmeyen bir kadın varsa onu tercih edebilir. Ancak bunlar birer tavsiyedir, bağlayıcı değildir.

Evlendiğim zaman Resulullah (sav) bana:
"Nasıl biriyle evlendin (dulla mı bakire ile mi?)" diye sordular.
"Bir dul aldım!" dedim.
"Niye bakire değil? O senin sen de onunla mülatefe ederdiniz!" buyurdular.[Buhari, Nikah 10; Müslim, Rada 54, (715); Ebu Davud, Nikah 3, (2048); Tirmizi, Nikah 4, 13 (1086, 1100); Nesai, Nikah 6, 10 (6, 61-65)]

Üveym İbnu Sâide radıyallahu anh anlatıyor:

"Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:

"Bakire kızlarla evlenin. Çünkü onların ağızları daha tatlı, rahimleri daha doğurgandır, aza da razı olurlar."

Ağızlarının tatlılığı, "hayâ perdeleri yırtılmadığı için, edepli konuşurlar, kocalarına karşı kırıcı, çirkin söz söylemezler" diye anlaşılmıştır. Hadis, kadınların doğurganlık vasfını övmektedir.

Kadının razı olacağı "az"dan muradın "maddi ihtiyaçlarda; yemede, içmede, giyim kuşamdaki azlık olabileceği gibi, cinsi münasebetteki azlık"ın da olabileceği söylenmiştir. "Dul kadın önceki kocasının yanında her şeyin bolunu görmüş olabilir. Aynı şeyi yeni kocasında da arayarak, bulamayınca tatsızlığa sebep olur." denmiştir. (Prof. Dr. İbrahim Canan, Kütüb-ü Sitte Şerhi)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun