İslâmın ilk yıllarında neden gizli davet metodu tercih edilmiştir ve açıktan ilan edilmemiştir?
Değerli kardeşimiz,
Cenâb-ı Hak, kâinatta her şeyi tedric kanununa bağlamıştır. Bu kanuna riâyet ve itâat etmeyenlerin zamandan alacakları cevap hiç şüphesiz muvaffakiyetsizlik olacaktır.
Resûlullah Efendimiz de Allah'tan aldığı talimât üzere bu kanuna riâyet etti. Üç sene müddetle peygamberliğini ve İslâmiyeti açıktan açığa kimseye bildirmedi ve anlatmadı. Tebliğinde son derece tedbirli ve ihtiyatlı davranıyor, ancak emniyet ettiği kimselere durumunu arzediyordu.
Bu hareketiyle onun İslâma muvaffakiyet yolunu açtığını da görüyoruz. Üç senelik gizli davet devresinde birçok kimse İslâm safında yer almış ve davasına güç vermişti.
Üç senelik devreden sonra davetin daha fazla gizli olarak devamında bir maslahat kalmamıştı. Zira, Kureyşli müşrikler tarafından her şey az çok duyulmuştu ve üstelik İslâm davası birçok kimseyle bir derece güç kazanmıştı. Buna binâen mukaddes İslâm davasını açıklamanın ve tevhid hakikatlarını bütün âleme duyurmanın zamanı artık gelmişti.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Peygamberimiz (s.a.v.)'in peygamberliğini ilanı, davetin ilk safhasında akrabalarını İslâma daveti ve akrabalarının buna tepkisi nasıl olmuştur?
- PEYGAMBERLİĞİN İLÂNI VE DÂVETİN BİRİNCİ SAFHASI
- Hazreti İbrahim'in milletindenim, ne demektir?
- Peygamberimizin istediği gencin özellikleri nelerdir?
- Hz. Ebu Bekir'in Müslüman olması nasıl olmuştur?
- Peygamberimizi (asv) överken, "Levhi Mahfuz'daki ilim ona verilen ilminin bir kısmıdır." deniliyor. Bu doğru mudur?
- Peygamber Efendimizin (asv) çok evlenmesinin hikmetleri nelerdir?
- Peygamber Efendimiz (asv)'in sütanneleri kimlerdir?
- Günümüzde camilerde bulunan sakal-ı şerifler gerçekten Peygamber Efendimiz'e mi (asm) aittir? Bu kadar sakal-ı şerif günümüze kadar nasıl gelmişlerdir? Diğer taraftan bu sakal-ı şerifleri ziyaret etmek bid'at değil midir?
- Hz. Muhammed'in hayatına bakıldığı zaman sıradan bir insanın hayatında olan yemek, içmek, uyumak, evlenmek, savaşmak gibi fiiller gözükmektedir. Bu fiilleri yapan bir insanın sıradan bir insandan farkı ne olabilir?