"İnkâra saplananları ise ister uyar ister uyarma onlar için birdir, imana gelmezler." (Bakara, 2/6) Bir insanın bunlardan olup olmadığını nasıl anlayabiliriz?

Tarih: 27.10.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

"İnkâra saplananları ise ister uyar ister uyarma onlar için birdir, imana gelmezler." (Bakara, 2/6)

İnkâra saplananlardan burada maksat, Ebû CehilEbû Leheb gibi imana gelmeyeceklerini Allah’ın bildiği muayyen kâfirlerdir. Bütün kâfirler değildir.

Âyetin niteliklerini verdiği "inkâr edenler", hak din karşısındaki olumsuz dü­şüncelerini ve tutumlarını gizlemeyen, tercihlerini açıkça inançsızlık ve red yö­nünde kullanan, zaman geçtikçe inkarcılıkla şartlanan, başka düşüncelere ve inançlara (bu arada hak dine) kulaklarını, göz ve gönüllerini kapayan kimselerdir.

Kulakları, dikkat ve idrakleri ilâhî irşada kapalı olan inkarcılara nasihat ve uyarı­nın fayda vermeyeceği, uyarıların ancak gerçeği arayan ve Allah kelâmını dinle­yenler üzerinde etkili olacağı açıktır. Hz. Peygamber (asm) inkarcılarla çok meşgul ol­muş, onların İman ehline katılmalarını istemiş, gayretlerinin fayda vermediğini gördükçe de üzülmüştür. Bu sebeple Allahuteâlâ zaman zaman Peygamberine iman-küfür gerçeğini anlatarak onu teselli ve teskin edip âdeta şöyle demiştir:

"Habîbim! Bütün gayretlerine rağmen onların inkârdan vazgeçip imana gelmeme­lerinin kusuru sende ve tebliğ ettiğin dinde değildir. Kusur kendi irade ve tercihle­riyle inkârlarında ısrar eden, kulaklarını hak söze kapalı tutanlardadır. Sen ne ka­dar uğraşırsan uğraş böyle kâfirler iman etmeyeceklerdir." (bk. Kur’an Yolu, Heyet, 1/22)

İlave bilgi için tıklayınız:

Kalplerin mühürlenmesi konusunda bilgi verir misiniz?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun