İki şehir arasında imsak farklı olduğu halde neden iftar vakti aynı oluyor?

- iki şehirde imsaka farklı vakitlerde girildiği halde iftar saati niçin aynı olabiliyor.ör. Balıkesir ve İstanbul gibi.
Değerli kardeşimiz,
Bunun sebebi, yaz aylarında kuzeye gidildikçe günün uzaması ve oruç tutma süresinin artmasıdır. Meridyen ve paralel daireleriyle ilgili bir konudur. Batıda, doğuya göre daha geç vakit girer. Kuzeyde ise yaz aylarında güneye göre oruç tutma süresi daha fazladır.
Balıkesir İstanbul'a göre batıda ve İstanbul ise Balıkesir'e göre kuzeydedir. Normalde İstanbul Balıkesir'e göre doğuda olduğu için iftar vaktinin daha erken girmesi gerekirken, kuzeyde yer aldığından dolayı gündüzler daha uzun olur ve Balıkesir ile iftar vakti aynı olur. İmsakta ise İstanbul Balıkesir'e göre hem doğuda hem de kuzeyde olduğundan imsak vakti daha erken oluyor.
Adana İstanbul örneğinde ise, imsak vakitleri birbirine yakın iken iftar vakitler çok farklıdır. Bunun sebebi de yaz aylarında İstanbul'da oruç tutma süresinin Adana'dan daha fazla olmasıdır...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Güneşle yarışan oruçlu, orucunu nasıl tutar?
- İmsak vakti ezanın başlamasıyla başlar mı yoksa ezan sonuna kadar yenilip içilebilir mi?
- Oruç ile ilgili sık sorulan sorular ve cevapları nelerdir?
- Yolculuğa çıkacak bir kimse oruç tutmaya niyetlense, imsak ve iftar vakitlerinde hangi saati esas alacak?
- Diyanet takviminde imsak vaktine güvenebilir miyiz?
- Şafii mezhebinde oruçlu iken serum yapılması veya iğne yapılması orucu bozar mı? Şafii mezhebine göre hangi durumlarda oruç tutulmayabilir? Orucu bozan ve bozmayan şeyler nelerdir?..
- Takvimlerde namaz vakitleri (oruç) için uygulanan temkin vakti hakkında bilgi verir misiniz?
- Sahurun feyiz ve bereketi
- Ezanla selayı karıştırıp su içtim orucum bozuldu mu?
- "Taabbudi" ne demektir, bu konuda bilgi verir misiniz?