Hurma ve üzümle ilgili Nahl suresi 67. ayetini açıklar mısınız; orada şarabın faydalı olduğu yazıyor mu?

Tarih: 13.11.2006 - 18:15 | Güncelleme:

Soru Detayı
Bir yazar gazetede şu şekilde söylemiş: "Kur'an 1400 yıl öncesinden şarabın insan sağlığına faydalı olduğunu yazmış." Gerekçe olarakta Nahl suresi 67. ayeti göstermiş. Açtım baktım Nahl 67 de şu şekilde yazıyor. "Hurma ağaçlarının meyvelerinden ve üzümlerden hem içki, hem de güzel bir rızık edinirsiniz. Elbette bunda aklını kullanan bir toplum için bir ibret vardır." Yalnız yazar bu ayette "sarhoş edici içkiler" diye tabir kullanmış. Bu ayet hakkında bana yol gösterir misiniz?..
Cevap

Değerli kardeşimiz,

"Hurma ve üzüm gibi meyvelerden hem içki hem de güzel gıdalar edinirsiniz. İşte bunlarda da aklını kullanan kimseler için büyük bir ibret vardır." (Nahl, 16/67)

"İçki" ifadesi içecek anlamındadır. Yani hurma ve üzümden şerbet ve pekmez gibi helal olan içecekler edinilebildiği gibi, sarhoş edici içecekler de elde edilebilir. Ve ayetin devamında da anlaşıldığı üzere, bu konuda "akıllıca düşünen topluluklar elbette aklı giderici içecek olan içeceklerden uzak duracağı" ifade edilmiştir.

Bu âyet, hurma ve üzümden, güzel gıdadan farklı olarak sarhoşluk veren bir madde de elde edildiğini bildirmektedir. Böylece sarhoşluk veren şeylerin güzel ve makbul içecek sayılmadığı tasrih edilmekle onun ileride yasaklanacağı da ima edilmektedir. Mekke döneminde içki hakkında başka âyet yoktur.

Bu âyet, sarhoş edici şeylerle ilgili olarak ilk inen âyettir. Bununla içki henüz haram edilmiş olmamakla beraber görülüyor ki, güzel rızka karşılık zikr edilmiş ve dolaylı yoldan güzel bir şey olmadığı anlatılmıştır. Daha sonra gelen ayetlerle de içki/sarhoşluk veren şeyler yasaklanmıştır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun