"Hastalarınızı yemeye ve içmeye zorlamayın. Zira Allah onlara yedirip içirmektedir." hadisinde anlatılmak istenen nedir?
Değerli kardeşimiz,
Ukbe İbnu Âmir radıyaüahu anlı anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselam buyurdular ki:
"Hastalarınızı yeyip içmeye zorlamayın. Zira Allah Teâla Hazretleri onlara yedirir içirir." [Tirmizî, Tıb 4, (2041); İbnu Mâce, Tıbb 4,(3444).]
Resûlullah aleyhissalâtu vesselam, burada hastalara, onların iştahları olmadıkça bir şey yiyip içme hususunda zorlamamayı tavsiye etmektedir. Bu hususta ikna için "Onlara Allah'ın yedirip içirdiğini" beyan buyurur.
Tababete giren bu hadîsi de Aleyhissalâtu vesselamın mucizelerinden biri sayabiliriz. Zira günümüz tababeti de iştahı kesilen hastaya zorla yedirmenin ona fayda değil, zarar vereceğini belirtir. Vücut harareti otuz sekiz dereceyi aşar aşmaz, sindirim sistemindeki guddeler enzim (sindirim mayası) salgısını durdurmakta ve taze sıkılmış meyve suyu dışındaki bütün gıdalar, hazmı sağlayacak hiçbir enzim ile karşılaşmamaktadır. Binnetice, bu halde alınan gıdalar barsaklarda çürüdüğü için, zehirlenme hasıl etmekte herhangi bir fayda te'min etmemektedir.
Ateşli hastaların kilo kaybı, onları aç bıraktığımız zaman, zorla yedirdiğimiz zamana nisbetle daha fazla değildir. Üstelik hazım ameliyesinin gerektirdiği muayyen enerji sarfı, bünyenin, hastalığa karşı mücadele edebilmek için muhtaç olduğu hayati gücü o nisbette azaltmaktadır.
Gıda alınmadığı takdirde, vücut daha önceden depoladığı ihtiyatları kullanmakta, hayati fonksiyonlarda, gıdasızlık sebebiylebir gerileme meydana gelmemektedir. İşte vücuddaki bu ihtiyatların bünye tarafından kullanılma hâdisesi, gayb-âşina olan lisan-ı nübüvvette "Rab Teâla'nın yedirip içirmesi" olarak ifâdeye dökülmüş bulunmaktadır.
Hadîs konusunda âlimlerin izahı da şöyledir: "Yeme içme yerine geçecek her şeyle Allah hastaya imdâd eder, açlık ve susuzluk elemine karşı sabırla rızıklandırır."
(bk. Prof. Dr. İbrahim Canan, Hz. Peygamber'in Sünnetinde Tıp, s. 72)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Malının azalmasını istiyorsan ekmeği eline al gezerek ye, anlamında bir rivayet var mı?
- “Deniz, her gün insanı boğmak için Allah’tan izin ister." anlamında bir hadis var mıdır?
- Allah, meleklere kullarını övmüş müdür?
- HASTALIK, İLAÇ, TEDAVİ
- “Günahından tam olarak dönüp tövbe eden, onu hiç işlememiş gibidir." hadisinin tefsirini açıklar mısınız?
- "İki adam var, bunlardan birincisi, birbirine rakip, birbiriyle hep çekişen ortakların emrinde, diğeri ise sadece bir kişinin emrinde çalışıyor. Bu ikisinin durumu hiç bir olur mu?" (Zümer, 39/29) ayetini açıklar mısınız?
- Efendimiz (s.a.v.)'in Veda haccında Arafat'tan Müzdelife'ye geldiğinde, ümmetinin tüm günahlarının affı için yapmış olduğu duanın kabul olduğuna dair hadis-i şerifi anlatır mısınız?
- Sprey, göz-burun- kulak damlası, endoskopi, ultrason, anestezi, fitil, lavman, iğne, serum, kan vermek, diyaliz, anjiyo, biyopsi, merhem, ilaç, jinekolojik muayene gibi tedavi yöntemleri orucu bozar mı?
- "Bizi yedirip içiren Allah'a hamd olsun." diye dua edenin günahlarının affedileceğini bildiren hadisler var mıdır?
- "Allah her hastalığın ilacını yaratmıştır." hadisini açıklar mısınız?