Hamileyken namaz kılınabilir mi; kılınırsa nelere dikkat edilmelidir?
Değerli kardeşimiz,
Hamile bir kadının namaz kılması gerekir. Adil, yani dinin asgari farzlarını yapan ve büyük günahlardan sakınan uzman bir doktor, namaz kılarken ayakta durmasının sakıncalı olduğunu söylemişse, bu durumdaki bir hâmile namazlarını oturarak kılabilir.
Tıbbî verilere ve İslâm hukukçularının çoğunluğuna göre hamile kadın, hayız görmez. Dolayısıyla hamile kadında kanama görülse bu hayız kanı olmayacağı için kadın namaz ve oruçla mükelleftir. Özürlü (müstehâze)lerin hükümlerine tabi olarak abdestli olmak şartıyla namaz kılabilir, Kur'ân'a dokunabilir, Kur ân okuyabilir, camiye girebilir.
Hamile doğum yapar yapmaz artık nüfesa (lohusa) olur. Kan kesilip gusl edince normal hükümlere tabi olur ve dinî vecîbelerini îfa eder.
İlave bilgiler için tıklayınız:
Hamileyim ve aynı zamanda âdet (hayız) görüyorum, bu halde namaz kılabilir miyim?..
LOHUSALIK (NİFAS)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Namazda secdede iken kadınların ayakları kıbleyi mi gösterir,yoksa oturuşta olduğu gibi secdedeyken de sağ tarafta mı durur
- HAMİLE
- Hamileyim ve aynı zamanda âdet (hayız) görüyorum, bu halde namaz kılabilir miyim?
- Ölen çocukların ahiretteki durumu hakkında bilgi verir misiniz?
- HÂMİLENİN NAMAZI
- Adetli iken namaz kılmamanın delilleri var mı?
- Alkollü ilaç sürdüm, abdest alırken yıkamam gerekir mi?
- Tertip sahibi olan kişi, önce kaza namazı mı kılmalı?
- Doğumdan üç gün sonra namaz kılınır mı? Çocuğumu doğurduktan sonra, üçüncü gün gusül abdesti alıp Allah rızası için namaz kılıp, tövbe ettim. Dinimize göre günah mıdır? Herhangi bir kefareti var mıdır?
- Şafii mezhebine göre hayız, nifas (lohusalık) ve istihaze halleri ile ilgili hükümler nelerdir? Şafi mezhebinde aynı toprakla kaç defa teyemmüm yapılır?