Haksızlıkla malımızı yiyen kişilerden hakkımızı nasıl almamız gerekir? Bu insanlardan paramızı zorla almak doğru olur mu? İş için aracı olan bir tanıdık paramızı aldı, zor durumdayım, faturalarım var dedi, bize daha sonra para vereceğini söyledi...
Değerli kardeşimiz,
İnsan başkasına haksızlık yapmaktan sakınacağı gibi, başkalarını haksızlık yapmaktan da alıkoymağa çalışmalıdır. Bu bir görevdir. Şu var ki, kendimize yahut bir başkasına yapılan haksızlığı giderme konusunda bazı İslamî ölçüler vardır. Bunlara uyulması gerekir.
Mesela, bir kötülük, bir haksızlık görüldüğünde onun el ile, olmazsa dil ile önlenmesi, o da olmazsa kalben o işe karşı olmakla mukabele edilmesi Peygamberimizin (asm) bir emridir. Bu hadis-i şerifi yetkili alimlerimiz şöyle açıklamışlardır:
Münkeri yani kötülüğü el ile menetmek devletin ve diğer yetkililerin vazifesidir. Dil ile menetmek ise alimlerin, bu konuda bilgi sahibi olan kişilerin vazifesidir. Elinde bir yetki olmayan, o kötülüğü dil ile önleyecek ilim gücünden de mahrum bulunan kimseler ise, kalpleriyle buğz edecekler, yani o kötülüğe iç alemlerinde karşı çıkacaklardır.
Buna göre, bir haksızlığa maruz kalındığında onun izalesi için yetkili makamlara müracaat etmek, o kötülüğü önleme gücüne sahip kişiler varsa onların devreye girmesini sağlamak gerekir. Bütün bunların bir sonuç vermediği hallerde ise kişinin o hakkını alması mahşer meydanındaki büyük hesap gününe kalmış demektir.
Hakkını helal etme meselesine gelince, bu bir fazilettir; kişi kendi hukukuna karşı yapılan tecavüzleri dilerse affedebilir. Mümin kardeşinden gördüğü bir kötülüğe karşı, misliyle yahut daha fazlasıyla mukabele etmeyip af yolunu tutanlar, bunun büyük ücretini ahirette mutlaka görürler. Ancak haklarını isteme hakları da saklıdır. Tercih, kişinin kendisine kalmıştır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bu dünyada uğranılan haksızlıklara; bu dünyada mı mücadele edilmeli ve nereye kadar mücadele edilmeli?
- Haksızlığa uğrayan kişi, hakkını karşısındakini döverek alırsa ahirete hak kalır mı?
- İşveren işçiye taahhüd ettiklerini vermediği takdirde, işçi ondan habersiz o kadarını alabilir mi?
- Bu dünyada uğranılan haksızlıklara; bu dünyada mı mücadele edilmeli ve nereye kadar mücadele edilmeli?
- Bizlere kötülüğü dokunan insanları nasıl affedebiliriz? Kötülük yapanlara tavrımız nasıl olmalıdır?
- Haksızlık karşısında yapılan beddua kabul olur mu? Zira ben mağdur edildim, dolandırıldım...
- Şahsına yapılan kötülüğe engel olamayan kişi nasıl dua etmeli?
- "Onları nerede yakalarsanız öldürün…" ayetini açıklar mısınız?
- Kul hakkını helal etmenin fazileti nedir?
- Geçmişin intikamını almak günah mı?