Güzel konuşmanın önemi nedir? Peygamberimizin "Beyan da sihir vardır" hadisi ile açıklar mısınız?
Soru Detayı
Ebu Tayyib Abdülvahid İbn Ali, Meratibun Nahviyyin eserinde Hz. Peygamber zamanında mevali ve mütearribin(sonradan araplaşanlar) saflarında lahn denen dil bozukluğunun zuhur ettigini söyledikten sonra Hz.Peygamberin vaki olan lahna bigane kalmadıgını belirtir; Bize rivayet edildigine göre bir adam huzur-u risalet penahi de lahnda bulunmuştu. Derhal kardeşinizi irşad edin buyurdu. Bu ifadeleri; Beyanda sihir vardır, Allah yolunda malınızla, canınızla ve dilinizle mücadele edin' hadisleriyle açıklar mısınız?
Cevap
Değerli kardeşimiz,
Bu konu, cevap ve yorumlarıyla taşınmıştır, okumak için tıklayınız...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Yorum yapmak için giriş yapın
veya kayıt
olun
BENZER SORULAR
- "Peygamberimiz bir şeyi sürekli yaparsa, o şey farz kılınır." ifadesini açıklar mısınız?
- "İnsanlara anladıkları hadisleri söyleyiniz. Allah ile Peygamber'in yalanlanmasını ister misiniz?" hadisini nasıl anlamalıyız?
- "Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın..." ayetinde cumanın sadece alışveriş yapanlara farz olduğu iddiasına ne demeliyiz?
- "Onlardan ölen hiçbirine ebediyen namaz kılma.” ayetinde geçen "ebed" kelimesi, sonsuz anlamına gelmediği gibi, cennetin de sonsuz olmayacağı söylenebilir mi?
- "Ona tatlı, yumuşak bir tarzda hitab edin.." (Taha, 20/44), ".. hikmetle, güzel ve makul öğütlerle dâvet et.." (Nahl, 16/125) ayetlerinden maksat, "yumuşak dil" mi, yoksa "yumuşak söz" müdür?
- Topkapı Sarayı'nda, Mukaddes Emanetler kısmında Peygamberimize ait terliği esas alarak "Parmak arası terlik giymek sünnettir." iddiasında bulunuluyor. Uzmanlarca ortopedik sorunlara yol açtığını söylenen parmak arası terlik kousunda ne dersiniz?
- Tebbet suresinde Ebu leheb için "Ebû Leheb'in elleri kurusun. Zaten kurudu." diye ifade edilirken "Ebu Leheb kurusun" denmeyerek "elleri kurusun" denmesinin hikmeti nedir?
- Peygamberimizin, başka bir şehir değil de İstanbul'un fethini müjdelemesinin zahiri sebep ve hikmeti nedir?
- Kur'an ve sünnet bize yeter, alimlere gerek yok, düşüncesi doğru mu?
- Her yasak kendi isyancısını doğurur, sözü doğru mudur?