Genetik hastalıklı çocuk imtihan mı oluyor?
- Genetik hastalıklar, çocukların da aynı hastalıktan imtihan olmasına neden olmuyor mu?
Değerli kardeşimiz,
Bütün hastalıkların genetik olarak geldiğini düşünemiyoruz. Mevcut olan hastalıkların büyük bir kısmını tüm insanların paylaştığı bir gerçektir. Kaldı ki bilim, anne-babasında bulunan hastalıkların mutlaka çocuklara geçeceğini söylemiyor, yakınlarında bulunmayan bir hastalıkla kişilerin hasta olamayacağını da söylemiyor. Söylediği şey, bu gibi insanların bu hastalıklara maruz kalma risklerinin daha yüksek olduğudur.
Bugün, sülalesinde olmayan nice hastalıklarla imtihan olmakta olan binlerce insan vardır. Bu konunun, yakın akraba evliliğinden doğan çocukların sakat olacağı teorisi gibi, oldukça abartılı olduğu kanaatindeyiz.
Bununla beraber, her çocuk bir insandır ve imtihana tabi olacaktır. Başına gelecek bir hastalık, ister akrabalarında olsun, ister olmasın, hasta olduktan sonra ne fark eder?
Kaldı ki, çocuklar bile, şeriat-ı fıtriyeye uymadıkları takdirde cezasını bir hastalıkla çekerler. Veya anne-babasının suistimallerinden doğan yanlışlıklar, onun hasta olmasına sebep olabilir. Bu onun için ileriye dönük bir idman, bir tecrübe kazandıracaktır. Vücudun savunma mekanizmalarını güçlendirecektir. Çocukken yapılan aşılar bunu hedeflemiyor mu?
Bu gibi konularda huzurlu bir kafaya sahip olmak için şu formülü kullanacağız:
“Allah, adildir zulmetmez. Hakîmdir abes iş yapmaz. Mülkün sahibidir, mülkünde dilediği gibi tasarruf etme hakkına sahiptir... O, Cemil-i mutlaktır, yaptığı her şey ya doğrudan veya sonuçları itibariyle güzeldir... Ve bizim kısa aklımız onun sonsuz hikmetleri kuşatıp kavrayamaz..."
İlave bilgi için tıklayınız:
- Çocukların başına gelen musibetlerin hikmeti nedir?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bilgisayar ve çocuk üzerindeki olumsuz etkileri?
- Kadın çocuk yapmama hakkına sahip midir?
- Zekât kimlere farzdır?
- Müslümanlar Hz. İsa'ya nasıl bakıyor?
- Ramuz-ul Ehadis hakkında bilgi verir misiniz?
- Namaz ibadeti, geçmiş peygamberlerden bugüne nasıl gelmiştir
- "Ben Allah’a inanıyorum, fakat bütün dinlere eşit mesafedeyim." demenin bir sakıncası var mıdır?
- Nahl suresi, 71. ayette, kendisine fazla rızık verilen insanların, bu kendilerine verilen bol rızıkları etraflarındaki insanlara dağıtmaları ve onlarla eşit hale gelmeleri mi isteniyor?
- Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in şahsiyeti hakkında neler söyleyebilirsiniz?
- "Müşteri kızıştırmayınız. Bir kimse kardeşinin satışı üzerine satış yapmasın... Hiçbir kadına, kız kardeşinin çanağındaki nimetin kendi kabına konması için, onun boşanmasını istemesi helâl olmaz." hadisi ne demektir?