Geçmişteki bazı günahlarımı, ibret için yazmam caiz mi?

Tarih: 30.06.2021 - 11:35 | Güncelleme:

Soru Detayı

Hayatımı içeren bir kitap yazma hakkında
- Geçmişteki gaflet dönemimde gayri islami bir ülkeye (KORE) ve o ülkenin gayrimüslim-kafir halkına, şarkıcılarına vs. büyük bir hayranlık besledim. Bu hayranlık beni pek çok harama ve günaha da sürükledi. Hatta üniversitede o ülkenin dilinin bölümünü okuyarak oraya öğrenci olarak gidip yaşadım.
- Hamdolsun hidayet nasip oldu, nasuh tövbe ederek kendimi ve hayatımı çok değiştirdim.
- Şu an Türkiye dahil tüm dünyada özellikle o ülke ve ünlülerine karşı aşırı bir hayranlık var. Özellikle Müslüman gençler bu hayranlık yüzünden pek çok harama-günaha düşüyor.
-  Ben tebliğ ve seminerlerle bu konuda uyarı yapmaya-bilgi vermeye çalıştım ama bu çok kısıtlı oldu.
- Geçmişte yaşadıklarımı ve hidayet sürecimi, hakk ile batılı o insanların hidayetine ve uyanmasına vesile olabilmek için bir kitaba yazıp bastırmam caiz mi?
- Geçmişteki bazı günahlarımı, başkalarının bazı günahlarını, (örneklik teşkil etmesi için) yaptığım bazı hasenatları yazmam caiz mi? (Kişilerin isimleri değiştirilerek kimlikleri saklanacak)
- Günahlardan bahsetmemin nedeni; bendeki büyük değişimi görüp etkilenmeleri, kendilerine pay çıkarmaları, kendi gafletleriyle ilişki kurmaları...
- Lütfen detaylı ve kanıtlı cevap verin. Cevaba göre amel edeceğim. Çok önemli.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Alenî olmayan, insanların gözü önünde işlenmeyen günahların örtülmesi, bunlardan dolayı tövbe edilmesi genel kuraldır. Hem günahı işleyen hem de bunu gören kişi, bir kul hakkına tecavüz yoksa, gizlemenin bir başkasına zararı olmayacaksa onu gizleyecektir, gizlemesi gerekir.

Sizin durumunuz farklıdır; çünkü siz, ibret alınmasını, iyiye yönlendirme faaliyetinin (eğitimin) daha etkili olmasını istiyorsunuz.

Gizli kalmış günahları açıklama yasağı, onların örnek alınmasını, tabiileşmesini, kişinin o günaha devam etmesini engelleme hikmetine dayanıyor.

Sizin açıklamanız ise tam tersi bir sonucu hedefliyor. Bu sebeple anlattığınızı yapmanızda bir sakınca görmüyoruz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun