Fitne zamanında peçe takmak gerekir mi?
- Araştırmalarıma göre Hanefi mezhebinde peçe farz değildir; ama okudum ve duydum ki Hanefi mezhebinin alimleri fitne zamanında peçenin vacip olduğunu söylemişler ve bizim yasadığımız zaman fitne zamanı olduğuna göre peçe vacip midir?
Değerli kardeşimiz,
Hanefi mezhebine göre peçe farz değildir. Kadınların ellerini ve yüzlerini açıkta bırakmaları caizdir. Alimler,
“Mümin kadınlara da bakışlarını kısmalarını ve edep yerlerini açmaktan ve günahtan korumalarını söyle. Yine söyle ki, mecburen görünen kısımları müstesna olmak üzere, zinetlerini teşhir etmesinler. Başörtülerini yakalarının üzerini kapatacak şekilde örtsünler.” (Nur, 24/31)
mealindeki ayette yer alan “mecburen görünen kısımları müstesna olmak üzere..” mealindeki ifadeden el ve yüzün kastedildiğini anlamışlar.
Bu sebeple oralara şehvetle bakmak caiz olmasa da, açıkta kalmalarında bir sakınca görülmemiştir.
- Tabii ki, fitnenin olduğu zaman ve zeminde daha dikkatli olmak gerekir. Nitekim bazı muasır alimler, özellikle Suud âlimleri bugün el ve yüzün de kapatılmasının gereğine inanıyorlar.
Bununla beraber, başkasını değil, elimizden geliyorsa, kendimiz bu azimete uyarsak daha hayırlısını tercih etmiş oluruz. Fakat başkasının da ruhsata değil azimete uymasını zorlamak ters tepki doğurabilir. Çünkü bölgeden bölgeye fark vardır.
Örneğin Türkiye gibi bölgelerde daha iman esaslarını bile güzelce hazmedemeyen kadınların el ve yüzlerini kapatmaya çalışmak, bugünkü şartlarda İslam’a karşı onları soğutmaya bile sürükleyebilir. Kaş yaparken gözden olmayalım.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kadınlar, günümüzde ellerini ve yüzlerini örtmeleri gerekir mi?
- Kur'an-ı Kerim'de örtünme ile ilgili ayet var mıdır?
- Peçeli hanımlar ihrama girdiklerinde de peçe yapabilirler mi?
- Bayanlarda yüz saça göre daha fazla dikkat ve ilgi çekmiyor mu; neden saç örtülüyor da yüz örtülmüyor?
- PEÇE
- Kadınların zinetlerini örtmesi ile ilgili ayet-i kerimeyi açıklar mısınız?
- Nur Suresi 31. ayette kadınların ziynetlerini göstermek amacıyla ayaklarını yere vurmamaları gerektiği sözünden ne anlamalıyız?
- Nur suresinin 31. ayetinin son parağrafını açıklar mısınız? Topuklu ayakkabılar giymek haram mı? Burdan kadının topuklu ayakkabı giymesi yasaklanmış mıdır, bu anlamı mı çıkarmalıyız?
- Nur suresi 31. ayetteki "humur" kelimesi başörtüsü mü demektir?
- Hz. Fatıma çarşaf giyer miydi ve nasıl örtünürdü?