Evde zamanımı nasıl değerlendireyim?

Tarih: 22.06.2020 - 16:08 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bir kadın olarak, yemek yapmaktan ve ev işinden hiç anlamıyorum, işim de yok ne önerirsiniz?
- Zamanımı nasıl değerlendireyim?
- Evde neler yapmamı tavsiye edersiniz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Ayet ve hadislerde, israf ve müsrifler kınanmış, bunların çok büyük zararda oldukları ve sonuçta hüsrana uğrayanlardan olacakları ifade edilmiştir. (bk. M. F. Abdülbaki, el-Mucem, “srf” md.; Wensinck, el-Mucem, “srf” md.)

İsraf, haddi aşmak, gereksiz yere harcama yapmak verilen sermayeyi kötü ve yanlış şekilde kullanmak manalarına gelir.

İsraf, İslam'da da insana Cenab-ı Hak tarafından verilmiş olan maddi-manevi bütün nimetlerin Allah'ın gösterdiği yolun dışında kullanılıp heba edilmeleri manasına gelir.

İsraf edene de müsrif denir.

Mesela, akıl bir nimettir, bir sermayedir. Şayet onu kendi başına bırakırsak, şeytan gibi isyan eder ve insanı en basit hayvandan daha aşağı derekelere düşürebilir.

Ancak aklımızı Allah'ın, yani vahyin emrine verirsek, o zaman da insanı meleklerin üstünde derecelere çıkarır.

Para da bir nimettir, bir sermayedir. Eğer o nefsin bitmez tükenmez arzularına, haram yollarda harcanırsa, vakti gelince hesabını vermek pek zor, hatta imkansız olabilir.

Ama o helal para insanın kendi ve ailevi ihtiyaçları için harcanıp, zekat gibi farzların dışında ayrıca sadaka olarak da verilirse hem musibetlerin olmaması hem de daha önemlisi ahirette bunların karşılığının katbekat fazlasıyla alınacağı umulur.

Veya zaman bir nimettir, bir sermayedir. Şayet onu kabir sonrası hiçbir işe yaramayacak boş ve malayani işlere harcarsak heba olur gider.

Ancak zamanımızı Allah'ın emrettiği gibi farzlara layıkıyla yerine getirmeye, haramlardan kaçınmaya sarf etsek ve nafile ibadetlerle Allah'a yaklaşmakla geçirirsek, arada uyumak, zinde olmak için spor yapmak, ailemizle, dostlarımızla vakit geçirmek, nafakamız için çalışmak gibi bütün meşgaleler de ibadet hükmüne geçip, sonsuz ahiret meyveleri olarak bize verilecektir.

Dolayısıyla ister kadın ister erkek hiç fark etmez, helal dairedeki dünyevi meşgalelerimizi, mecburiyetlerimizi, vazifelerimizi bitirdikten sonra bize düşen önce imanımızı artıracak ve içimize sürur verecek nafile ibadetlere yönelmek, Allah kelamını okuyup tefekkür etmek, bunun için pek kıymetli alimlerin eserlerinden faydalanmak, Peygamber Efendimizin (asm) hayatından dersler çıkarmak, diğer peygamberlerin kıssalarını okuyup ibret almak ve özellikle günümüzde çok büyük bir nimet olan ve internette bulunan gene Kur'an ve sünnet yolundaki alimlerin bu konulardaki pek faydalı sohbet ve derslerinden istifade etmektir.

Akabinde de bu konuda Allah’ın da buyurduğu gibi kınayanın kınamasından çekinmeden hakkı ve hakikati ailemizden, yakın çevremizden başlamak üzere ulaşabildiğimiz insanlara tebliğ etmektir ki bu en büyük cihaddır.

Allah, ihlaslı bir şekilde olması kaydıyla, ibadetlerini yerine getirip, haram ve helallere dikkat ederek, dinini öğrenip öğreten, yaşayıp yaşatan kullarından razı olacağını bildirmekte ve onlar için çok büyük müjdeler vaad etmektedir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun