Ev temeline atılan para hükmü nedir?

Tarih: 06.05.2026 - 14:34 | Güncelleme:

Soru Detayı

Allah izin verirse önümüzdeki günlerde eve yapmaya başlayacağım temeline para atmam gerektiği söylediler. Bu adetin dinimizce bir sakıncası var mıdır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Temele para atıp betona, harca, duvara karıştırmak israftır, caiz değildir, hiçbir faydası da yoktur.

İsraf ve Malın Zayi Edilmesi:

İslam dininde malın boşa harcanması, yakılması veya bir fayda sağlamayacak şekilde toprağa/betona gömülmesi israf kabul edilir. Kuran-ı Kerim'de israf edenlerin şeytanın kardeşleri olduğu belirtilmiştir.

Batıl İnanç ve Hurafeler:

Temele para atmanın evi bereketlendireceğine, nazardan koruyacağına veya evin daha sağlam olacağına inanmak bir hurafedir. İslam'da bereket, Allah'tan dua ile istenir; somut madeni paraların betona karışmasıyla manevi bir kazanç elde edilemez.

Sünnete Uygun Davranış:

Bir işe başlarken (ev yapımı dahil) asıl olan Besmele çekmek, kurban kesilecekse bunu bir şükür nişanesi olarak yapıp etini fakirlere dağıtmak ve Allah'tan hayırlı, huzurlu bir yuva nasip etmesini dilemektir.

Özetle: Paranızı betona gömerek zayi etmek ve günaha girmek yerine, o parayı bir ihtiyaç sahibine sadaka olarak vermeniz veya evinizin bir eksiği için kullanmanız hem dinen daha doğru hem de daha bereketli bir başlangıç olacaktır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun