Dürzîlik hakkında bilgi verir misiniz?
Değerli kardeşimiz,
Kelimenin aslı 'Dürzî' dir ve kelimeninin kaynağını Suriye-Lübnan bölgesinde ortaya çıkmış bir mezhep teşkil eder. Bu mezhebe "Dürzîlik", bu mezhepe mensup olanlara da "Dürzi" denmektedir.
Anadolu'da Dürzîlik pek yayılmamış ve halk arasında insanların birbirine söyledikleri bir küfür gibi algılanmıştır. Bunda Dürzîlerin görüşlerinin etkili olduğu muhakkaktır.
Dürziler, Hristiyanlığa yakın bir İslam (Daha doğrusu Aleviliğin bir farklı versiyonu) 'ı benimserler. Hz. Ali (ra)'yi -haşa-Tanrı'nın Oğlu, Cebrail'i Kutsal Ruh olarak kabul ettikleri Hristiyanlığa benzer bir teslis inancına sahiptirler. Bu nedenle Dürziler bir anlamda dinden çıkanlar için bir sıfat gibi kabul edilmiştir. Günümüzde çok az da olsa Dürziler mevcuttur.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Alevilere "Müslüman" diyebilir miyiz?
- Biharü'l-envar isimli eserde geçen rivayetler sahih midir?
- Hz. Ali'ye ait olduğu söylenen Şıkşıkiyye hutbesi gerçek midir?
- Hüsniyye isimli eser hakkında bilgi verir misiniz?
- Fatıma Mushafı nedir?
- Şu an günümüzde bulunan aleviler dogru yoldan sapmışlar mıdır. Aleviler bidat ehli midir. Aleviler ile görüşmek uygun mudur?
- Kızılbaşlık ne demektir?
- Nehcü'l-Belağa hakkında bilgi verir misiniz?
- Şia'nın hadis usulü var mıdır?
- Bazı Caferilerin, “Ben seni insanlara imam yapacağım.” (Bakara 2/124) mealindeki ayete göre, İmametin ilahi makam olduğu ve Nübüvvet makamından daha yüksek bulunduğu iddialarına nasıl cevap vermeliyiz?