Dua ederken ellerin şekli nasıl olmalıdır; bitişik mi ayrı mı, omuz hizasında mı yüz hizasında mı?.. Peygamber Efendimiz dua ederken ellerinin duruşu nasılmış?
Değerli kardeşimiz,
Dua esnasında eller (duanın seması sayılan) yukarıya açık olarak (ayrı) şekilde tutulur. İki elin avuç içi terazinin iki gözü gibi muvazeneli şekilde göğüs hizasında, semadan gelecek Rahmet-i İlâhiyye’ye açık bekler.
Ancak, bazı zamanlarda bu iki elin yanyana birleşip, bitişik şekilde tutulması da sünnete aykırı değildir. Resûl-i Ekrem (asm) Hazretleri her iki halde de dua yapmıştır. Lâkin çoğu defa ellerini ayrı şekilde tuttuğu anlaşılmaktadır.
Nitekim Şafiî mezhebinde duanın korku mânâsına gelen cümlelerinde ellerin içinin yere çevrilip aşağıya tutulduğu gibi. Hanefi’de ise avuç içinin aşağıya çevrilmesi sadece yağmur duasında meşru kılınmış, diğerlerine şâmil olmamıştır.
Şafilerin dua ederken musibetten sakınmak için ellerini aşağıya çevirmeleri bazı hadislere dayanmaktadır ki sünnettir. Bu hadislerden birisi şöyledir:
“Peygamber Efendimiz Aleyhissalatü vesselam, Allah’tan bir şeyin olmasını istediği zaman ellerinin içini yukarıya çevirirdi. Ancak bir şeyden sakınacağı zaman ise ellerinin içini aşağıya çevirirdi.” (Bu konuyla ilgili hadisler için bk. Müsned, Ahmed b. Hanbel IV/56; Mecmau’z- Zevaid, X/168; Cemu’l-Fevaid, II/618; el-Fethu’l-Kebir, II/357)
Bu nedenle ellerini dua ederken aşağıya çevirenler, bu hadislere göre amel etmiştir. Hanefiler ise bu konuda Şafileri taklit etmiş oluyor.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hanefi ve Şafii mezhebine göre avret mahalline dokunmak abdesti bozar mı?
- Tahiyyatta tuhricna duasını okumak namazı bozar mı?
- Dünya yuvarlak olduğundan, nereye dönersek dönelim zaten Kâbe'ye yönelmiş olmuyor muyuz?
- Cinlerle temas / irtibat kurulabilir mi, cinlerle temas kurmak haram mıdır? Cinler insana zarar verir mi?
- Dâru'l-harp (dârülharp) olmanın şartları nelerdir, Türkiye dârülharp midir?
- Salaten Tüncina duası, meali ve fazileti nedir?
- Yağmur duası yapılırken ellerimizin içi aşağıya mı bakmalı yoksa yukarıya mı?
- Telli çalgı aletleri (saz, gitar, ud, keman, bağlama, vs.) kullanmanın, müzik dinlemenin hükmü nedir?
- Dad (ض)harfi (d) sesiyle mi yoksa (z) sesiyle mi okunmalıdır? Dad (ض) harfinin okunuşu hakkında bilgi verir misiniz?..
- Vücudu sabunlu suyla yıkamakla gusül olur mu? Yoksa vücut sade suyla yıkanarak mı gusül alınmalıdır?