Diş kemiktir hadisi bilime ters mi?

Tarih: 21.08.2020 - 20:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

"Hayvan kan akıtan her şeyle kesilir. Üzerine de Allah'ın ismi anılırsa o kesileni yiyiniz. Yalnız diş ve tırnak müstesnadır. Sebebi şudur diş bir kemiktir, tırnak ise Habeşlilerin kesme aletidir" (Buhârî, Zebâih, 15; Tecrid-i Sarih Tercümesi, VII, 426)
- Bu hadiste Peygamber Efendimiz dişe kemik demekte bilimsel olarak diş kemik değildir, dişin minesi yani dişlerimizin sert dış tabakası kalsiyum fosfat gibi minerallerden oluşur, diş minesi kemikten daha serttir, aslında vücudumuzdaki en sert madde. Bununla birlikte kemiklerin aksine diş minesi herhangi bir canlı doku içermiyor, bedende yeri büyük de olsa iskelet kas sisteminde bir işlevi yok.
- Bu hadis aklıma çok vesvese veriyor, hadisin hikmeti ve anlamı nedir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hz. Peygamber Efendimizin (asm) dişe kemik demesi, son derece yerinde bir ifadedir. Zira, muhatabın aklına ve anlayışlına göre konuşmak esastır. Bütün insanlar dişe kemik nazarıyla bakar. Özellikle o asırda dişin kimyasal bileşenlerinden söz etmek, muhataplarına fen bilimlerinin analizleriyle hitap etmek, tebliğ ve irşat üslubuna aykırıdır.

Bir Nebevi öğretilerde suyun temizliği, rengi, kokusu ve tadı gibi açıkça görülen unsurlarla tanıtılması da bunun gibidir. Neden suyun kimyasal elementleri, bakteri ve mikroplar gibi unsurların sayılmadığına itiraz edilmez.

Buradaki hüküm, suyun dış görünüşünü ortaya koyan ve herkesin kolayca anlayabileceği bir üslupla ifade edildiği gibi, “Dişin kesim aleti olamayacağına” dair hüküm de zahire göre kolayca anlaşılabilir, hakimane bir ifade tarzıdır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun