Dinimizde sevapların yeri nedir? Bir insan sevaplarla kendini kurtarabilir mi?
Değerli kardeşimiz,
Sevab; iyi bir davranışa karşı Allah tarafından verilecek mükâfat; Allah'ın rızasına uygun ve âhiret mükâfatına lâyık iyi iş. İslâm dinine uygun olarak girişilen iyi davranışlara karşı Allah'tan umulan mükafatların tamamını dile getiren "sevab"ın karşıtı olarak dilimizde "günah" ve "azap" kelimeleri kullanılmaktadır.
Kur'an-ı Kerim azap ve sevabın sonsuz olduğunu, "Her kim kötülük eder de onun kötülüğü kendisini çepeçevre kuşatırsa, işte o kimseler cehennemliktir. Onlar orada devamlı kalırlar. İman edip yararlı iş yapanlara gelince, onlar da cennetliktirler. Onlar orada devamlı kalacaklar." (Bakara, 2/81 ve 82) âyetleriyle açıklamıştır.
Kur'an-ı Kerim, dünyada işlenen iyi kötü, az çok bütün amellerin karşılığının âhirette mutlak surette görüleceğini, bu dünyaya imtihan için geldiğimizi bir çok âyetinde vurgulamıştır (Bakara, 2/155).
İslâm'a göre insanın âhiretteki durumu sevap ve azabının çokluğuna göre değerlendirilecektir. Sevabı çok olanlar Cennet'e, az olanlar da belirli bir süre Cehennem'e gideceklerdir. Kur'an açısından sevap olarak tanımlanan ameller, "amel-i salih" diye nitelendirilmiştir. Kur'an birçok âyetiyle insanları iman etmeğe ve günahlardan sakınarak sevap kazanmağa çağırmıştır. (Bakara, 2/103).
Sevap, sadece âhirete hazırlık gayesiyle girişilecek iyi faaliyetler bütünü değildir. Onun, dünya hayatını da ilgilendiren bir çok yönü vardır. Çevremize karşı göstereceğimiz iyi davranışlar buna vesile olur ve bize sevap kazandırır. Çünkü bir Müslüman inanır ki; "Dünya sevabı da, âhiret sevabı da Allah'ın yanındadır." (Nisa, 4/134).
Sevap kazanmanın en güzel yollarından biri, yapılan bütün işlerde Allah rızasını kazanmak, Kur'an diliyle, " Allah'a güzel bir ödünç vermektir." (Bakara, 2/245; Tegabün, 64/17).
İlave bilgi için tıklayınız:
Ahirette günah ve sevap durumu hakkında...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- SEVAB
- Bakara Suresi'nin 81. ayetinde geçen "günahı kendisini kuşatırsa" ifadesi ne anlama geliyor? Böyle birisi Cehennem'de ebedi mi kalacaktır?
- Kur'an-ı Kerim'in meali aslını tutar mı? Meal okuduğumuz zaman Kur'an okumuş sayılır mıyız, sevabı aynı yazılır mı?
- Yahudilik'te Âhiret İnancı Nasıldı?
- Allah, hikmeti istediğine verir. (Bakara, 2/269) ayetini açıklar mısınız?
- Kur'an okurken veya dinlerken nasıl bir hava ve ruh hali içinde olmalıyız?
- Kitaplara İman
- Bakara suresi 76. ayette, Tevrat'daki bilgilerin gizlenmesinden bahsediliyor. Müminlerin bu bilgileri delil olarak kullanması meselesini Bakara suresi, 75-76-77. ayetler bağlamında açıklar mısınız?
- İslam dininin yardımlaşmaya verdiği önem nedir?
- "İbrahim, soyumdan da önderler yap deyince, Allah, zalimler önder olamaz, buyurmuştu" (Bakara, 2/124) ayetine rağmen, Hz. İbrahim'in soyundan peygamberlerin gönderilmesini nasıl anlamamız gerekir?