Dinimizde sevapların yeri nedir?

Tarih: 25.03.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bir insan sevaplarla kendini kurtarabilir mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Sevab; iyi bir davranışa karşı Allah tarafından verilecek mükâfat; Allah'ın rızasına uygun ve ahiret mükâfatına layık iyi iş. İslâm dinine uygun olarak girişilen iyi davranışlara karşı Allah'tan umulan mükâfatların tamamını dile getiren "sevab"ın karşıtı olarak dilimizde "günah" ve "azap" kelimeleri kullanılmaktadır.

Kur'an-ı Kerim azap ve sevabın sonsuz olduğunu,

"Her kim kötülük eder de onun kötülüğü kendisini çepeçevre kuşatırsa, işte o kimseler cehennemliktir. Onlar orada devamlı kalırlar. İman edip yararlı iş yapanlara gelince, onlar da cennetliktirler. Onlar orada devamlı kalacaklar." (Bakara, 2/81 ve 82)

âyetleriyle açıklamıştır.

Kur'an-ı Kerim, dünyada işlenen iyi kötü, az çok bütün amellerin karşılığının ahirette mutlak surette görüleceğini, bu dünyaya imtihan için geldiğimizi birçok âyetinde vurgulamıştır (bk. Bakara, 2/155).

İslâm'a göre insanın âhiretteki durumu sevap ve azabının çokluğuna göre değerlendirilecektir. Sevabı çok olanlar cennete, az olanlar da belirli bir süre cehenneme gideceklerdir. Kur'an açısından sevap olarak tanımlanan ameller, "amel-i salih" diye nitelendirilmiştir. Kur'an birçok âyetiyle insanları iman etmeğe ve günahlardan sakınarak sevap kazanmağa çağırmıştır. (bk. Bakara, 2/103).

Sevap, sadece ahirete hazırlık gayesiyle girişilecek iyi faaliyetler bütünü değildir. Onun, dünya hayatını da ilgilendiren bir çok yönü vardır. Çevremize karşı göstereceğimiz iyi davranışlar buna vesile olur ve bize sevap kazandırır. Çünkü bir Müslüman inanır ki; "Dünya sevabı da ahiret sevabı da Allah'ın yanındadır." (bk. Nisa, 4/134).

Sevap kazanmanın en güzel yollarından biri, yapılan bütün işlerde Allah rızasını kazanmak, Kur'an diliyle, " Allah'a güzel bir ödünç vermektir." (bk. Bakara, 2/245; Tegabün, 64/17).

İlave bilgi için tıklayınız:

Ahirette günah ve sevap durumu hakkında...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun