Devlet memurunun mazeretsiz rapor alması caiz midir?

Tarih: 25.07.2006 - 15:34 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hasta olmayan, ücret mukabilinde halkın hizmetinde bulunan bir memur / çalışan, hasta olmadığı halde kendini hasta gösterip rapor alırsa, üç yönden büyük bir vebalin altına girmiş olur:

1. Kendini hasta olarak göstermekle yalan söylemek,
2. Amme hizmetini bırakıp onların işlerini aksatmak,
3. Hizmet vermeden haram bir ücret almaktır.

Mesela, bir sağlık ocağında görev yapan bir doktor veya sağlık memuru, hasta olmadığı hâlde sırf keyfi olarak rapor alıp vazifesini bırakırsa, Müslüman halka ne kadar zarar verdiği malumdur. Yine irşad vazifesinde görevli bir din görevlisinin, haksız yere rapor alıp kutsal vazifesini terk ederse ne büyük bir hiyanet işlediği herkesin malûmudur.(Rüdûd'âlâ Ebâtîl, s. 77)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

nms68

bazan başımızdaki amir izinimiz olduğu ve bizim de ihtiyacımız varken izin kullandırmıyor bu halde ne yapmalıyız.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editör (ahmet)

1- İznin verilmemesi haklı bir nedene bağlı olabilir. İzin verildiği takdirde maddi veya manevi zararlar olacaksa, o zaman amirin isteğine uyulmalıdır. Özel ihtiyaçlarımız için toplumun zarar görmesine neden olamayız.

2- Eğer böyle bir zarar söz konusu olmayacak, yapması gereken işlerde aksama meydana gelmeyecek ve meşru bir ihtiyacı için rapor alacaksa inşallah sorumlu olmaz. Ancak rapor alıp izin kullandıktan sonra, yıllık izin adıyla yeniden izin kullanması caiz olmaz. Çünkü zaten o hakkını hasta olmadığı halde aldığı raporla kullanımış oluyor.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun