Cenaze yıkandıktan sonra, erkek cenazelere kadınların su dökmesi konusunda bilgi verir misiniz?
Değerli kardeşimiz,
Erkek ölüyü erkek, kadını da kadın yıkar. Göbek altından diz kapaklarına kadar olan kısımlar avret sayıldığı için, örtülü bulundurulur. Bu kısımlara ne yıkayıcılar, ne de başkaları bakamazlar. Çıplak elle de dokunamazlar.
Kadınların bütün vücudu avret olduğu için el, yüz ayaktan başka kısmını da erkekler göremez. Yıkayıcılar avret yerlerini yıkarlarken, ellerine bez bağlayarak yıkarlar, çıplak elle yıkamazlar.
Kadın erkeğin, erkek de kadının cenazesini yıkayamadığı halde şöyle bir istisnai durum vardır: Kadın, kocasının cenazesini yıkayabilir. Çünkü evlilik bağı daha henüz sona ermemiştir. Kocasının ardından dört ay on gün iddet bekleyecektir. Bu görüş Ebû Hanife`nindir. Diğer üç imama göre, koca da hanımını yıkayabilir.
Kadın cenazeleri yıkayacak kadın bulunmadığı zaman, ölüye teyemmüm verilerek cenaze namazı kılınır; erkeğin yıkaması câiz olmaz. Yasaklarına riayet etmiyerek yapılan cenaze yıkama işlemi sahihtir, fakat yıkayıcılar günahkâr olmuş olurlar.
Erkeğin göbek altından diz kapaklarına kadar olan kısımlar avret sayıldığı için, kadınların bu yerleri görmesi kesinlikle haramdır. Bunun dışında kalan kısımlara kadınların su dökmesi konusunda ise, dini kaynaklarda böyle bir uygulama hakkında bilgi bulunmamaktadır. Kadınların erkek cenazesine su dökmesini tavsiye etmiyoruz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Cenâzelerin yıkanması (gasli) nasıl olmalıdır?
- Öldükten sonra nikah düşmesi ve erkeğin kendi eşini kabre yerleştirmesi hakkında bigi verir misiniz?
- Erkek kişi, kendi hanımının cenazesini yıkamak için Şafii mezhebini taklid edebilir mi? Bana daha mantıklı gelen konularda Şafii mezhebini taklit edebilir miyim?
- Cenaze Namazı
- Bir anne kendi erkek çocuğunun, baba da kızının naşını yıkayıp kefenlemesi caiz midir?
- Kişi, vefat eden eşini öpebilir mi?
- Koca, karısının cenazesini yıkayabilir mi?
- Issız bir yerde eşimle beraberim, eşim vefat etti, defnetmem lazım, yıkama işlemini nasıl yapmam gerekir?
- Cenaze namazında kırk kişi olursa, ona şefaatçi olur sözü hadis mi?
- Caminin önünde hazır olan 3 cenazenin namazını bir defada kılmak caiz midir?