Cehennemde azap çekecek olan sadece nefis mi?
- Kalp yalnızca Allah’ın yeridir. Hani melekler bile biz dile getirip uygulamadıkça günah yazmıyor. Yani yalnız Allah biliyor kalpten geçeni.
- Peki bu kafirler tam manasıyla küfür etmiş olmuyor, sadece üzerini örtmüş mü oluyorlar?
- O zaman cehennemde azap çekecek olan sadece nefis mi? Çünkü o imana gelmiyor.
- İnsandaki Allah’ı hatırlatan latifeler insandan alınıp Allah’ı inkar edenler mi cehennemde azap çekecek?
- Ene mi, nefis mi, kalp mi?
Değerli kardeşimiz,
- İman ve küfür, sadece belli bir yerde kalmaz, insanların bütün latifelerine sirayet eder. Tam “insan-ı kâmil” bir müminin aklı, kalbi, ruhu, nefsi ve diğer latifeleri mümin olduğu gibi, tam kâmil bir “insan-ı kâfir”in de aklı, kalbi, ruhu, nefsi ve diğer latifelerinin hepsi kâfir olur.
Bu sebeple, cennet, insanın maddi-manevi bütün insanlık bünyesine hitap ettiği gibi, cehennem de bütün bunlara hitap eder.
Kur’an ve sünnette haşr-i cismani (insanların hem ruh hem beden olarak diriltilmesi)nin özellikle vurgulanması, bu hakikatin tahakkukuna yönelik yapılan bir vurgudur.
“Günah işleyip de günahın kendisini her taraftan kuşattığı, kapladığı kimseler var ya işte onlar cehennemliktir. Hem de orada ebedî kalacaklardır.” (Bakara, 2/81)
mealindeki ayette bu gerçeği altı çizilmiştir.
- Bu açıdan denilebilir ki, cennette her organın, her latifenin hususi bir mükâfatı, cehennemde ise hususi bir mücazatı vardır. Ve bu organların ve latifelerin işledikleri sevap veya günah derecesine göre ceza ve mükâfatları farklılık arz eder..
- Bununla beraber, kalbinde zerre kadar iman taşıyan kimseler cezalarını çektikten sonra, Allah’ın lütuf ve keremiyle cehennemden çıkartılacak ve cennete yerleştirilecektir. (Kenzu’l-Ummal, h. no: 126; Mecmau’z-Zevaid, h. no:18441)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Cehennem de olsa beka isterim, cümlesine binaen; ebedi azapta ebediyet kavramının tadı alınabilecek mi, bu konuyu açıklar mısınız?
- Acı, elem, musibet, cehennem gibi riskleri almaktansa varolmamak daha anlamlı geliyor. Yoklukta kalsaydık herhangi bir talebimiz, var olma arzumuz dahi olmayacaktı. Varlığın cehennem gibi riski göze aldıracak güzellikleri, hayırları nelerdir?
- Ölenler günahlarını çekmeye başladı mı?
- Cehennem azabı çekene "Yok olmak ister misin?" dense, kabul etmeyecek mi? Üstad'ın yokluk telakkisinden bu mu anlaşılmalı?
- "Cehennem de olsa beka isterim." cümlesini açar mısınız, Üstad'ın yanıldığını söyleyen birine nasıl cevap verebiliriz, Cehennem ehlinin toprak olmayı istemeleri ile nasıl bağdaşır?
- 14. "Cehennem de olsa bekà isterim!" ifadesine itiraz
- Orucun Ruh sağlığına Bakan Faydaları:
- Yaratılmadan önce, yoklukta iken; acı, elem ve sonunda da cehennemde kalma ihtimali olan bir varlık ister misin, diye sorulsa idi, şimdiki bildiklerimle hayır derdim. Bize evet cevabını verdirecek, varolma güzellikleri neler olabilir?
- En büyük azabı kocasına eziyet eden kadınlar mı çekecek?
- "Bazı da hissiyat-ı nefsiye damarlara ilişir, bir derece hükmünü kalb, akıl ve ruhun rağmına olarak icra eder." İzah eder misiniz?