Çarşafın renginin kara kargalara benzetilmesiyle ilgili bilgi var mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Söz konusu rivayeti Ebu Davud kısaca nakletmiştir.(Ebudavud, Libas, 32)
Evela, bu söz çarşafın rengini belirtmek için değildir. Çünkü o zaman siyah renkte standart bir çarşaf şekli yoktu. Herkes bulduğu bir örtüyle örtünürdü. Dolayısıyla, -tesettürle ilgili Ahzab suresinin 59. cilbab ayeti iner inmez “Ne buldularsa hemen kendilerine sardılar, başlarında sanki kargalar vardı.” ifade edilerek, Ensar kadınları övülmüştür.
Ancak işin başla alakasını düşündüğümüzde, konunun Nur suresinin başörtüyle ilgili 31. ayetiyle yakınlığı daha makul gibi görülmektedir. Nitekim, Hz. Aişe (r.anha)’den yapılan rivayette, bu hadis Nur Suresinin söz konusu ayetiyle ilişkilendirilmiştir.(bk. Razî, XXIII/199).
Bu da gösteriyor ki, konu çarşafın rengini tasvir etmekten ziyade, kadınların ilahî emir ve yasaklar karşısındaki titizlikleri dile getirilmiş, onların güzel bir şey bulamadıkları için, rasgele bez parçalarıyla başlarını örtmeye çalıştıklarına dikkat çekilmiştir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Dinimizde bazı hükümler zamanın şartlarının gelişmesiyle değişir mi?
- İnsanlar altın ve gümüş madenleri gibidir. Cahiliye devrinde hayırlılarınız, İslam devrinde de hayırlılarınızdır. Bu Hadis?de anlatılmak istenen nedir?
- Namazın son oturuşunda okunan dualardan sonra ayet ve hadislerde geçen dualardan da ilaveten okuyabilir miyiz?
- "Üçüncüsü: Birbirinin misli... Gayet muntazam ve muvazeneli ve hatasız bir hey’ette açmak ve fethetmek!.." Burayı izah eder misiniz?
- "İşte, bu dünyada böyle hayattar dünyaları ve vazifedar kâinatları kemâl-i ilim ve hikmet ve mîzanla ve muvazene ve intizam ve nizamla..." Buradaki “hayattar dünya ve vazifedar kâinat”tan kasıt nedir?
- "O vakit söz mukavemetsûz olur, maddi elektrik gibi tesir eder; kelamın ulviyet ve kuvveti o nisbette tezayüd eder." Burayı "mukavemetsûz" ile izah eder misiniz?
- Ne Zamandan Beri Müslümanız?
- Melanin pigmenti ile göz ve saç rengini değiştirmek caiz mi?
- Kötü düşünürsen kötüyü çekersin, iyiyi düşünürsen iyiyi çekersin deniliyor, bu ne kadar doğrudur?
- Siyah tenli ırkların Afrikada yaşamasının sebebi nedir?