Çalışmış gibi görünüp ücret almak caiz mi?
- Vakfa bağlı Kur'an kursunda resmi hocaların haftalık 30 saat ders ücretini devlet veriyor. Hocalar haftada 30 saat değil 50-60 saat derse giriyor ve fazladan girdikleri derslerin ücretlerini çalıştıkları vakıf veriyor.
- Sorum şu: Bu hocalar bazen çeşitli nedenlerle kursa gelmiyor veya erken çıkıyor. Biz diyanet sisteminde ek ders girerken hocaların bu gelmedikleri veya sadece birkaç saat durdukları zamanları da o gün tam gelmiş gibi yazabiliyoruz, çünkü kurs müdürü (vakfın genel müdürü değil) bu hocalar zaten akşama kadar çalışıyor diyanetin 30 saat çalışma şartını karşılıyor diyor.
- Ama bu hocalar öğleden sonraki (fazladan) çalışmalarından zaten vakıf parası alıyorlar. Böyle kursa gelmedikleri zaman hem devletten maaşları eksilmiyor hem de vakıftan paralarını almış oluyorlar.
- Benim müdürün bu dediği doğrultuda ek ders girişi için bu şekilde işlem yapmam kamu malı yemeye vesile olmak olur mu, telafi için devlete bağış yapmam şart mı?
Değerli kardeşimiz,
Yaptığı iş karşılığında, ücret için şart koşulan süre içinde işi fiilen yaparken veya yapmaya hazır olarak iş yerinde beklerken işveren devlet veya vakıftan aldığı para çalışanın hakkıdır. Aynı saatler içinde bir başka işverenden “bu zaman içinde çalışmış gibi” ücret alması caiz değildir.
Devletten haksız olarak alınan parayı ona hibe etmenin yolu varsa hibe eder, bunun imkanı yoksa yoksullara veya hayır kurumlarına vermesi gerekir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Çalışmadığı halde çalışmış gibi sigortası yatan kişi, erken emekli olursa, aldığı emekli maaşı helal midir? Ne yapması gerekir?
- İslama uygun bir filmin festivallere başvurması caiz mi, alınan ödül helal mi?
- Ayetlerde geçen "İman edip iyi işler yapanlara korku yoktur, onlar üzülmeyeceklerdir" anlamında müjdeler, cennete girdikten sonraki durumunu mu gösteriyor yoksa ölümden itibaren kabir ve mahşer için de geçerli midir?
- Hadiste, küs ve dargın olanlar hariç, müminlerin günahlarının bağışlanacağı bildiriliyor. Buna göre, küs duran insanların diğer günahlara tövbesi kabul edilmiyor mu?
- Bir fiile birkaç alimin küfür dediği bilinse, ama çoğu alimin küfür demeyeceği zannedilerek o iş yapılsa, kişi kafir olur mu?
- Allah, eşyaya tesir etme gücünü başkasına da verebilir mi?
- Zengin olmaktan, savaşı kazanmaktan, hayatta kalmaktan ümidini kesmek caiz mi?
- Gökten, Ömer bin Abdülaziz cennete girecek yazısı mı gelmiş?
- Küfür ve şirkin küçüğü büyüğü olur mu? “Büyük küfür, şirk veya inkârdır; küçük küfür ise günahlardır.” şeklinde bir anlayış doğru mudur?
- Okuyup derin derin düşünmeyen kimseye yazıklar olsun, hadisindeki ayetler hangileridir?