"Bütün maksadı dünya olan kimsenin Allah katında hiçbir değeri yoktur..." anlamında bir hadis var mıdır?
"Bütün maksadı dünya olan kimsenin Allah katında hiçbir değeri yoktur. Bu kimseye ceza olarak dört şey musallat edilir: 1) Bitmeyen endişe 2) Sonu gelmeyen meşguliyet 3) Artan ihtiyaç 4) Doymazlık."
- Böyle bir hadisi-i şerif var mıdır?
Değerli kardeşimiz,
"Sabahladığı zaman en büyük maksadı dünya olan bir kimsenin, Allah Teâlâ yanında bir değeri yoktur." (bk. Taberanî, 1/477; İbnu Ebid-Dünya, 1/47)
nlamında bir hadis rivayeti vardır.
- Diğer bir rivayet ise şöyledir:
"Sabahladığı zaman en büyük maksadı dünya olan bir kimsenin, Allah Teâlâ yanında bir değeri yoktur. Kim Müslümanların durumuyla ilgilenmezse, o onlardan sayılmaz. Kim de bir zorlama olmaksızın kendi isteğiyle nefsini / kendini zelil ve hakir bir konuma düşürürse o bizden değildir ." (Taberanî, 1/477; Mecmau’z-Zevaid, 10/248)
- Sorudaki şekline yakın rivayet ise şöyledir:
“Sabahladığında en büyük maksadı dünya olan kimseye, ölünceye kadar kendisinden ayrılmayan şu dört şeyi musallat edilir:
1) Bitmeyen endişe.
2) Sonu gelmeyen meşguliyet.
3) Tükenmeyen fakirlik.
4) Ulaşılması imkânsız istek ve arzular.” (Kenzu’l-Ummal, 3/226)
Zeynu’l-Iraki, bu son rivayetin zayıf olduğunu belirtmiştir. (bk. Tahricu ahadisi’l-İhya, 7/258)
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Haris ve Hemmam isimlerinin özelliği nedir ki, hadiste en sadık isimler olarak bildirilmiştir?
- Namazı kazaya bırakmak, her şeyini kaybetmek mi demektir?
- "Şirkten sonra en büyük günah, zina etmektir." (İbni Ebi'd-Dünya) hadisini açıklar mısınız? Neden adam öldürme, faiz, fitne çıkarmak, anne babaya isyan etmek ilk sırada değildir?
- "Allah, bir kimseye nimet verirse "Elhamdülillah"ı çoğaltsın. Kimin kaygısı artarsa "Estağfirullah" desin. Rızkı geciken de, "Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh" sözünü artırsın." Hadisindeki “kaygı artması” neden "estağfirullah" dememizi gerektiriyor?
- "Allah'ın laneti, hanımını/eşini annesinden üstün tutana olsun!" anlamında bir hadis var mıdır? Hadis ise bu hadisi nasıl anlamak lazım?
- Sirke yemek caiz midir?
- Resulullah (a.s.m) "Ömer içinizde oldukça fitneler zuhur etmez" buyuruyor. Hz. Ömer'i bu kadar farklı kılan nedir?
- İbadetlerine güvenenin, müminlere eziyet edenin ve Allah?ın rahmetinden ümit kesenin yaptıkları ibadetler geçersizdir, anlamına gelen hadis sahih midir?
- Hz. Musa’nın “Genişlet göğsümü, kolaylaştır işimi, çözüver şu dilimin bağını. Ta ki anlasınlar sözümü!.." (Tâhâ, 20/25-28) anlamındaki duasını, bu kelimelerle yapmasının sebebi nedir?
- Sahabelerden Hz. Mikdad hakkında bilgi verir misiniz?